EU web forum

Klaus: Njemačka diktira Evropi i manipuliše čitavim mehanizmima EU

Njemačka diktira Evropi kao nikada do sada, manipuliše čitavim mehanizmima Evropske unije (EU) i tragična greška Evrope, što je Lisabonskim sporazumom prešla sa eurointegracije u eurounifikaciju, onemogućava Češkoj i drugim članicama da se brane, ocijenio je bivši predsjednik Češke, Vaclav Klaus.
Klaus: Njemačka diktira Evropi i manipuliše čitavim mehanizmima EU
Portal AnalitikaIzvor

"EU je decenijama postojala bez Lisabonskog sporazuma. Glavni elementi unifikacije destabilizuju Evropu. To nije povoljno ni za nas, ni za Njemačku, nije dobro ni za koga", kazao je sinoć Češkoj televiziji ČT Vaclav Klaus. Nekadašnji najglasniji euroskeptik među šefovima država i vlada EU upozorio je na problem da Njemačka nikada nije mogla da diktira Evropi toliko kao sada.

"Iz Njemačke se na nas valjaju razne inicijative zbog vanredne dominacije Njemačke u Evropi, prije svega po pitanju migracije, ali i hiljade daljih stvari. Da je Evropa porodica suverenih država, samostalnih koje jako dobro sarađuju ne bi morala ni da nastupi dominacija Njemačke. Dobila je apsolutno dominantnu ulogu i nikada nije mogla da diktira Evropi kao sada, upravo zahvaljujići Lisabonskom sporazumu", kazao je Klaus.

Bivši predsjednik Češke izrazio je očekivanje da je Bregzit velika šansa i nada za EU kao i dolazak na čelo SAD Donalda Trampa koji se po Klausovoj ocjeni sve više pokazuje kao racionalniji političar nego što se činilo.

"Njemačka zahvaljujući svojoj ogromnoj snazi ima moć da manipuliše sa čitavim mehanizmima EU i tu nemamo snagu da se branimo. Da smo suverena samostalna država tu mogućnost bi imali. Britanci su dugo oklijevali, ali što u Evropi bude više samostalnih suverenih zemalja koje neće biti pod pritiskom tog oklopa EU, to bolje za Evropu", rekao je.

Klaus je upozorio da destabilizacija Evrope može da donese i promjene ka povratku na EU prije Lisabonskog sporazuma, bez obzira na želje Berlina.

"Može da se pokaže da te dvije tragične zablude EU, evro i šengenski prostor koje neminovno vode ka destabilizaciji Evrope, željela to gospođa Merkel ili ne, da će te dvije greške biti toliko destabilizirajuće da će se Evropa promijeniti", kazao je Klaus.

Lisabonskim sporazumom, koji je na snazi od 2009, određen je veći uticaj Evropskog parlamenta nego dotad, kao i sopstvena diplomatska služba i istupanje iz EU.

Portal Analitika