EU web forum

Antonio Tajani novi predsjednik Evropskog parlamenta

Konzervativni italijanski političar Antonio Tajani iz Evropske narodne partije (EPP) izabran je večeras za novog predsjednika Evropskog parlamenta, prenosi Blic.
Antonio Tajani novi predsjednik Evropskog parlamenta
Portal AnalitikaIzvor

Evropski zvaničnici su rekli da je Tajani (63), nakon četiri kruga glasanja, obezbijedio 351 glas, dok je njegov zemljak, kandidat lijevog centra, socijaldemokrata Đani Pitela osvojio 282 glasa.

Nakon Donalda Tuska, koji je na čelu Evropskog savjeta, i Žan-Kloda Junkera, predsjednika Evropske komisije, ovaj bivši portparol nekadašnjeg italijanskog premijera Silvija Berluskonija, biće treći demohrišćanin na jednoj od tri najznačajnije pozicije u Evropskoj uniji.

Tajani, koji će naslijediti Martina Šulca, vodio je od prvog kruga glasanja, pošto je postigao koalicioni dogovor sa liberalima.

Predstavljajući kandidaturu, on je rekao da vjeruje u Evropu, ali da je Evropi potrebna promjena.

- Treba nam predsjednik, ne premijer. Predsjednik s iskustvom i htio bih da vam na raspolaganje stavim moje 23-godišnje iskustvo - rekao je Tajani.

On se kandidovao ispred Evropske narodne partije desnog centra - najveće grupacije parlamenta u kome je 751 mjesto, pa je stoga njegova pobjeda bila očekivana.

Tajani je bio komesar za saobraćaj od 2008. do 2010, a potom za industriju 2010-2014, što mu je pomoglo da „iznutra“ sagleda rad Evropske komisije.

U Evropskom parlamentu je od 1994, a te godine postao je i osnivački član partije Forca Italija bivšeg italijanskog premijera Silvija Berluskonija, te kasnije i njegov portparol.

Agencija AFP ocjenjuje da se EP suočava sa burnim izborima poslije sloma koalicije proevropskih partija, u vrijeme kada se krizom pogođena EU suočava sa talasom euroskeptičnog populizma.

Izvor: Blic.rs

Foto: irishtimes.com

Portal Analitika