Literatura

NAGRADNA IGRA ANALITIKE: Knjige za Anu i Miloša

Portal Analitika i izdavačka kuća Nova knjiga sa Gradskom knjižarom, nagradili su danas Anu Nikolić i Miloša Milinkovića sa po jednim naslovom podgoričkog izdavača.
NAGRADNA IGRA ANALITIKE: Knjige za Anu i Miloša
Portal AnalitikaIzvor

Ani je pripala „Djevojka iz Bruklina“, a Milošu „Ležanje na kauču“.

Nova knjiga je izdavačko preduzeće osnovano prije više od deset godina u Podgorici, a do danas je objavila više stotina izdanja u deset različitih biblioteka i postala najveći distributer i izdavač knjiga u Crnoj Gori. U sklopu Nove knjige posluje lanac Gradskih knjižara, koje su ujedno najsnadbjevenije u Crnoj Gori, sa više od 30.000 naslova, kako domaćih izdavača, tako i izdavača iz regiona i šire. Knjižare se nalaze u Podgorici, Nikšiću, Budvi, Igalu, Tivtu i Petrovcu, a najveća se nalazi na Trgu Republike u Podgorici.

1101djevojkaGijom Muso: Djevojka iz Bruklina

Sjećam se veoma dobro tog trenutka. Gledali smo u more. Horizont je svjetlucao. Tada me je Ana upitala: „Da sam uradila nešto užasno, da li bi me i dalje volio?“

Šta biste vi odgovorili? Ana je bila žena mog život. Trebalo je da se vjenčamo kroz tri nedjelje. Naravno da bih je volio šta god da je učinila. Bar tako sam mislio, ali ona je drhtavom rukom potražila po svojoj tašni i pružila mu jednu fotografiju. „To sam ja uradila!“

Preneraženo sam posmatrao njenu tajnu i znao da su nam životu zauvijek uzdrmani. U stanju šoka, ustao sam i otišao bez riječi. Kad sam se vratio, bilo je prekasno: Ane više nije bilo. I otad je tražim.

1101nakaucu

Irvin D. Jalom: Ležanje na kauču

Od autora bestselera „Kad je Niče plakao“ stiže nam provokativno istraživanje neobičnog odnosa koje tri terapeuta ostvaruju sa svojim pacijentima. Sejmor je terapeut stare škole koji probija granice seksualne prikladnosti sa jednom svojom klijentkinjom. Maršala, koji i sam pati od opsesivno-kompulsivnog ponašanja, muči uloga koju novac igra u njegovim odnosima sa pacijentima. Najzad, tu je Ernest Laš. Vođen iskrenom željom da pomogne i verom u psihoanalizu, izmislio je nov i radikalan pristup terapiji – totalno otvoren i iskren odnos sa pacijentom koji preti da dovede do razarajućih posledica.

Ogoljujući mnogobrojne laži koje se kod psihoanalitičara izgovaraju na kauču i van njega, knjiga Ležanje na kauču čitaocima obezbeđuje provokativan, maltene neumesan pogled na ono o čemu terapeuti možda zaista razmišljaju tokom seansi. Opčinjavajuća, privlačna i nepopustljivo inteligentna priča, na kraju će duboko dirnuti čitaoce raspletom iznenađujuće humanosti, prožetog iskupljujućom verom.

Portal Analitika