Sci/Tech

Inovacije koje će promijeniti svijet u 2017. godini

Godina pred nama trebalo bi da bude važna prekretnica u mnogim tehnološkim granama, a ovo su dostignuća planirana u narednih 12 meseci u oblasti avijacije, robotike i arhitekture.
Inovacije koje će promijeniti svijet u 2017. godini
Portal AnalitikaIzvor

Avijacija

Nadzvučni džambo-džet XB-1 Supersonic Demonstrator osmišljen je za letove brzinom od 2.333 km/h, što znači da bi bio najbrži civilni avion. Avion start-up kompanije Boom Technologies iz Denvera, moći će da primi 45 putnika, a razdaljinu od Londona do Njujorka prelaziće za manje od tri i po sata. Ako sve bude po planu, u saobraćaj će biti pušten krajem 2017.

Dizajn

Kuće sa 3D štampača više nisu novost, ali ova nova tehnologija jeste. Nakon što je pobijedio na takmičenju Freeform Home kompanije Branch Technology, arhitektonski studio WATG iz Čikaga planira da napravi kuću površine 75 kvadratnih metara u Čatanugi, pri čemu će u gradnji koristiti tehniku matrične konstrukcije.

Arhitektura

Ako patite od vrtoglavice, bolje okrenite glavu! Bazen koji će zahvatati deset spratova biće smešten između dvije stambene zgrade u Londonu. Riječ je o projektu Nine Elms Embassy Gardens studija HAL Architects. Bazen će imati stakleno dno debljine 20 centimetara, a kupači će imati pogled na američku ambasadu.

Moon Express

Start-up kompanija Moon Express dobila je odobrenje američke vlade za svemirske komercijalne letove na Mjesec. Osnivači Bob Ričard, Navin Džain i Barni Pel planiraju da testiraju mjesečev modul MX-1 na elektronskom busteru kompanije Rocket Lab, prije nego što krene u prvu misiju s posadom.

Blue Origin

Osnivač kompanija Amazon i Blue Origin Džef Bezos priprema se za početak letova u svemir 2017. godine, sa ciljem da obavi 100 suborbitalnih letova godišnje. Njegov novi šatl New Shepard proći će neposredno ispod Karmanove linije - 100 kilometara iznad nivoa mora - a šestoro putnika osjetiće bestežinsko stanje prije nego što se letilica spusti padobranom.

SpaceX

SpaceX planira da pošalje astronaute na Međunarodnu svemirsku stanicu u svrhu testiranja, prije nego što obavi prvi komercijalni let. Raketa Dragon poletjeće s kosmodroma Svemirskog centra „Kenedi“ u Floridi, nakon što je NASA u septembru potpisala s kompanijom ugovore o delimičnom finansiranju izgradnje letelice.

Virgin Galactic

Planovi kompanije Virgin Galactic za putničke suborbitalne svemirske letove i dalje su aktuelni, ali njihov početak još nije tačno određen zbog pada letilice VSS Enterprise 2014. Uprkos tome, 700 ljudi se prijavilo za putovanje letilicama VSS Unity, VSS 3 i VSS 4.

Robotika

Robot-kuvar, čija proizvodnja treba da počne 2017. godine, umijeće da pripremi 2.000 jela, koristeći 129 senzora i 20 motora. Proizvod londonske kompanije Moley Robotics imitira ljudske pokrete mješanja, sipanja i provjeravanje temperature na kojoj se priprema jelo.

Medicina

Italijanski neurohirurg Serđo Kanavero nada se da će obaviti prvu transplantaciju glave 2017. Pacijent Valerij Spiridonov pati od Vernig-Hofmanove bolesti, tj. spinalno-mišićne atrofije, zbog koje je vezan za invalidska kolica. U ovoj proceduri će učestvovati tim od 150 članova medicinskog osoblja, a intervencija će biti obavljena nakon probne operacije na donorima koji su doživijeli moždanu smrt.

Geografija

Kina će ove godine započeti proces povezivanja devet gradova u megalopolis od 42 miliona stanovnika. Region, koji će obuhatati Guangžou - 11,7 miliona stanovnika - i kinesku prijestonicu tehnike Šenžen - 8,9 miliona stanovnika - prostiraće se na ukupnoj površini od 40.000 kvadratnih kilometara, što odgovora površini Švajcarske.

Arhitektura

Velika brana etiopske obnove (Grand Ethiopian Renaissance Dam), koja je izazivala brojne kontroverze, konačno bi trebalo da bude završena u 2017. godini. Brana duga 1,8 kilometara nalazi se u regionu Beninšangul-Gumuz, a ukupni troškovi izgradnje inosiće 6,4 milijardi dolara. Arhitektonski poduhvat je naišao na oštre kritike vlade Egipta, koji se vodom snabdijeva samo iz Nila.

Izvor: Blic/wired.co.uk

Foto: TechCrunch

Portal Analitika