Sci/Tech

Toshibi prijeti katastrofa zbog preuzimanja u SAD

Japanska korporacija Toshiba mogla bi uknjižiti jednokratni gubitak od više milijardi USD zbog preuzimanja kompanije iz sektora nuklearne energije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).
Toshibi prijeti katastrofa zbog preuzimanja u SAD
Portal AnalitikaIzvor

U saopštenju tokijske kompanije navodi se da će pomenuti troškovi povezani sa transakcijom iz prošle godine vjerovatno prouzrokovati gubitak od više milijardi USD, što će imati negativan efekat na finansijske rezultate Toshibe, prenosi Tanjug.

Tačan iznos mogućeg gubitka još je predmet procjena.

Najnovije saopštenje dolazi nakon što su akcije Toshibe izgubile gotovo 12 odsto vrijednosti zbog spekulacija medija u pogledu potencijalnog gubitka.

Potencijalni otpis je, kako poručuju iz Toshibe, povezan sa vrijednošću akvizicije u sklopu koje je kompanija Westinghouse, u većinskom vlasništvu japanskog preduzeća, preuzela Chicago Bridge&I Stone& Webster.

"Kompanija Westinghouse je zaključila da će troškovi uveliko premašiti prvobitne procjene od 87 miliona USD", navodi se u saopštenju Toshibe i dodaje da će to rezultirati znatno nižom vrijednošću aktive od prvobitno procijenjene.

Portal Analitika