EU web forum

Pejović: Crna Gora lider u regionu u pristupanju EU

Evropski pokret u Crnoj Gori je danas organizovao događaj povodom predstavljanja smjernica za Strategiju zagovaranja pristupanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.
Pejović: Crna Gora lider u regionu u pristupanju EU
Portal AnalitikaIzvor

Ova inicijativa je, kroz zajedničku saradnju osam istraživačkih organizacija iz zemalja Višegradske grupe i Zapadnog Balkana, omogućila da se predstavi opsežan pregled nacionalnih politika komunikacije i zagovaranja evropskih integracija zainteresovanoj javnosti u svih osam zemalja, kao i da se na osnovu njega razviju smjernice kako formulisati nacionalne i regionalnu strategiju zagovaranja bržeg integrisanja regiona u Evropsku uniju.

Prisutnima su se u uvodnim izlaganjima obratitili: ministar za evropske poslove, NJ.E. Aleksandar Andrija Pejović, predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori, Momčilo Radulović i otpravnik poslova Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, Emile Mabita.

Ministar evropskih poslova, Aleksandar Andrija Pejović, istakao je da realizacija Strategije zagovaranja može biti značajan doprinos promovisanju rezultata koje države Zapadnog Balkana ostvaruju na putu prema EU, kreiranju njihove bolje slike i pozicije među državama članicama i osiguranju uspješnog nastavka procesa pristupanja. On smatra da Strategija dolazi u pravom trenutku, posebno imajući u vidu, kako je naveo, aktuelne izazove s kojime se EU suočava i zbog kojih politika proširenja više nije visoko na njenoj agendi.

„Crna Gora je, deset godina nakon obnove nezavisnosti prešla ogroman put u pristupanju EU i postala lider u regionu sa 26 otvorenih poglavlja, od  kojih su 2 privremeno zatvorena. To nam daje dodatnu odgovornost da još pažljivije sagledamo Strategiju zagovaranja i naš doprinos u stvaranju boljih izgleda za cijeli region“, rekao je ministar ovom prilikom.

Predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori, Momčilo Radulović, kazao je da je Strategija za zagovaranje pristupanja Zapadnog Balkana EU predstavljena u Briselu, Pragu, Beogradu, Skoplju i Tirani.

Strategija je nastala kao inicijativa grupe četiri NVO sa područja Zapadnog Balkana i četiri organizacije iz grupe višegradskih zemalja“, pojasnio je Radulović.Grupu za zastupanje zapadnobalkanske šestorke, kako je precizirao, predstavlja inicijativa organizacija civilnog društva iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Makedonije i sa Kosova.

„Ta inicijativa ima za cilj unapređenje procesa integracija regiona zapadnog Balkana u EU“, kazao je Radulović.

Prema njegovim riječima, imidž regiona u ovom procesu je jedan od prioriteta sa kojim će se grupa baviti.

„Takođe, cilj je da se kroz unapređenje regionalne saradnje ukaže na važnost koju region Zapadnog Balkana ima za EU i vrati pitanje proširenja, kao jedno od prioriteta EU agende“, rekao je Radulović.

On je naveo da je Grupa za zagovaranje Zapadni Balkan šest pokrenula zajednički veb portal (http://wb6.info/) sa bitnim informacijama o reginu i očekuje se da bi ove, kako je rekao, informacije mogle doprinijeti boljem predstavljanju regiona u briselskim institucijama i zemljama članicama.

Otpravnik poslova u Delegaciji EU u Crnoj Gori, Emil Mabita, smatra da je zagovaranje država Zapadnog Balkana na putu članstva u EU veoma važno, ocijenjući da će biti korisno. „Ali, najprije su potrebni konkretni rezultati koji pokazuju da proces integracija ima pozitivan utuicaj na svakodnevni život građana i da su Crna Gora i ostale balkanske zemlje sposobne da ispune obaveze članstva u EU. Nakon toga, može se pričati o zagovaranju u kojem se daju dobri argumenti koji opokazuju da ste spremni da uđete u klub“, istakao je Mabita.

Nakon uvodnih izlaganja, smjernice za Strategiju zagovaranja pristupanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji su predstavile Mila Brnović, program koordinatorka u EPuCG i Jelica Minić predsjednica Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji.

Portal Analitika