Sci/Tech

SPREMITE SE: U 2017. hakeri će isključiti internet na 24 sata!

Američke firma Logritam ima veoma crnu prognozu za 2017. Njihov glavni oficir za bezbjednost, Džejms Karder kaže da će internet u cijelom svijetu definitivno pasti u 2017, i da će zastoj trajati 24 sata.
SPREMITE SE: U 2017. hakeri će isključiti internet na 24 sata!
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

- Vidjećemo veliki udar, negdje. Ako internet padne, isto će da se desi i finansijskim tržištima - kaže Karder.

On je za Biznis insajder rekao da se znaci velikog gašenja neta vide tokom cijele godine, kada su kriminalci, figurativno rečeno, "testirali đulad bacajući ih u okean".

- Vidjeli smo ogroman DDoS napad prije nekoliko mjeseci, koji je oborio sisteme poput Tvitera i Spotifaja na nekoliko sati. To su samo bili testovi. Ako ste dokazali da možete da oborite ogromne sajtove i veliki dio američkog interneta na nekoliko sati, 24-časovno isključenje je laka stvar za vas - rekao je Karder.

On je predvidio i da će lažne vijesti hakeri koristiti za targetiranje velikih medijskih kuća poput CNN-a i Fox-a.

- Moć uticaja se pomijera sa velikih medijskih kuća, a oni će na izazov lažnih vijesti odgovoriti nekom vrstom kontrole koja će vjerovatno otići predaleko. Mislim da će se hakeri, u ime zaštite slobode govora, osvetiti obaranjem velikih medijskih sajtova.

Australijski direktor Sajmon Houv je takođe predvidio da će jedna vrsta malvera (malicioznog softvera) širiti našim mobilnim telefonima - to je rensomver, softver koji vam blokira pristup cijelom komjuterskom sistemu dok mu ne uplatite novac.

- Napadači će ciljati konzumente, i to njihovim ličnim podacima - bankarskim šiframa, osjetljivim fotografijama, ili će prosto prijetiti da vam obrišu sve fotografije ako ne platite određenu sumu. Koristiće tokene za širenje ovog softvera, a pošto je mnogo "Eplovih" uređaja međusobno povezanih, on će se brzo širiti.

Business Insider

Portal Analitika