Kultura

O crnogorskoj kinematografiji u regionu i šire na 5. Montenegro Film Forumu

Ovogodišnji 5. Montenegro Film Forum biće sjutra zvanično otvoren u hotelu „Ramada“ u 10 časova, saopštili su organizatori, podgorička producentska kuća Artikulacija.
O crnogorskoj kinematografiji u regionu i šire na 5. Montenegro Film Forumu
Portal AnalitikaIzvor

- U svom jubilarnom izdanju MFF prati aktuelna dešavanja vezana za crnogorsku kinematografiju, pokrećući brojne teme od izuzetnog značaja za domaću filmsku industriju. Kroz panel diskusije u kojima učestvuju filmski profesionalci iz regiona i svijeta, domaći filmski stvaraoci imaće priliku da razmijene iskustva sa kolegama, kao i da se pokrenu inicijative značajne ne samo za crnogorsku kinematografiju, već i region. Takođe, osvrnuće se i na primjenu aktuelnog Zakona o kinematografiji od koga se sa razlogom očekuju značajne promjene, kao i brojni benefiti za domaću kinematografiju - navodi se u najavi.

Program čine dvije panel diskusije, a teme su Izazovi kinematografija malih zemalja, sa fokusom na rad i održivost filmskih centara regije, koji su odraz regionalne kinematografije i Mogućnosti zajedničke promocije filmskih lokacija država regiona. Biće prezentovani European Film Festival Palić iz Subotice i Apulia Film Commision iz Barija, te prvi put ozvaničen pithcing za nagradu MFF-a za najbolje napisan i prezetovan scenario za kratki studentski odnosno debitantski igrani film.

Prema najavi, ovogodišnji učesnici MFF-a su: Petar Mitrić iz European Film Festivala Palić, Rafaela Devekio iz fondacije Apulia Film Commission, Leonardo Paulilo iz producentske kuće Paulillo&Teti iz Rima, Boris Dmitrović iz Formula Filma iz Zagreba, Fatos Beriša iz PriFilm Festa iz Prištine, Boban Jevtić - direktor Filmskog centra Srbije, Vuk Marjanović iz Cyber & Few Good Men iz Srbije, Sašo Pavlovski - reditelj i producent iz Manufaktura Production-a iz Skoplja, te producent Alem Babić iz kuće sarajevskog Documenta.

- Specifičnost ovogodišnjeg jubilarnog MFF ogleda se u dijelu programa koji je posebno posvećen mladim autorima iz Crne Gore, studentima i autorima debitantima koji su se prijavili sa svojim scenarijima na konkurs MFF-a. Za njih je organizovana kratka radionica na kojoj će ih kolege i gosti našeg Foruma uputiti na najbolje načine predstavljanja filmskih projekata sa ciljem što bolje pripreme prezentacije pred četvoročlanim žirijem i publikom koja je praktično peti glas žirija - dodaju iz Artikulacije, te podsjećaju da će i ovog puta na otvaranju biti uručene Povelje pojedincima i institucijama, u znak zahvalnosti za doprinos razvoju crnogorske kinematografije.

K.J.

Portal Analitika