EU web forum

Pejović - Štir: Učimo od Hrvatske kako se pregovara sa EU

Ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović boravi u dvodnevnoj posjeti Zagrebu, na poziv potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Davora Iva Štira.
Pejović - Štir: Učimo od Hrvatske kako se pregovara sa EU
Portal AnalitikaIzvor

- Ministar Pejović zahvalio je na tehničkoj i ekspertskoj podršci koju su kolege iz Hrvatske pružile crnogorskom pregovaračkom timu u gotovo svim poglavljima pravne tekovine doprinoseći na taj način izgradnji i daljem snaženju kapaciteta za uspješno vođenje pregovora. Potpredsjednik Vlade Štir je čestitao na prošlonedjeljnom otvaranju još dva poglavlja, kao i na ukupnim rezultatima koje je Crna Gora ostvarila u procesu pristupanja EU. Prenio je da Crna Gora može računati na punu podršku Hrvatske u nastavku sprovođenja reformi u daljem napredovanju prema članstvu - navodi se u saopštenju Ministarstva evropskih poslova.

Kako je rečeno Portalu Analitika, osim sastanka s potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih i evropskih poslova Davorom Ivom Štirom, ministar Pejović danas se susreo i s predsjednikom Odbora za europske poslove u Saboru Republike Hrvatske Domagojem Ivanom Miloševićem. Sastanci su bili prilika za predstavljanje rezultata koje je Crna Gora ostvarila u pregovaračkom procesu kao i razmjenu mišljenja u vezi s daljim obavezama iz pristupanja EU.

- Tokom sastanka s Miloševićem, bilo je riječi o daljem snaženju bilateralne saradnje, posebno u kontekstu obaveza iz pristupnog procesa i intenziviranja evropskog puta Crne Gore. Sagovornici su istakli punu posvećenost očuvanju dobrosusjedskih odnosa, a predsjednik Odbora Milošević je istakao da Crna Gora ima punu podršku Hrvatske, kao tradicionalnog prijatelja i partnera Crne Gore za dalje reformske procese i dobru dinamiku napredovanja prema članstvu - navode iz MEP-a.

Ministar evropskih poslova Aleksandra Andrije Pejovića, nakon sastanaka je izrazio zadovoljstvo što mu je ovo prva ministarska posjeta na bilateralnom nivou.

- Počinjemo je u Hrvatskoj, zemlji koja nije samo naš prvi susjed i zemlja članica EU nego zemlja od koje smo učili prve korake u pregovaranju. Od samog početka prije pet godina smo preuzeli hrvatski model pregovaranja, od vaših eksperata i vaših kolega iz administracije smo učili kako treba pregovarati, koje su to osnovne stvari što treba znati kako bi se razgovaralo na pravi način s Briselom...

Imali smo na stotine različitih aktivnosti. Na stotine eksperata je boravilo ili u Crnoj Gori ili su naše kolege dolazile u Zagreb i razgovarale. I kroz taj proces ne samo da smo učili nego smo stvorili prijateljstva i poznanstva koja će nam koristiti u narednim godinama i jednog dana, kad budemo članica EU, sigurno biti dobra osnova da sarađujemo zajedno na novim pravnim aktima EU. Pored toga, svakako ne treba zaboraviti političku podršku. Hrvatska je uvijek bila tu uz nas, kao što je ministar Štir rekao, nedavno je ratifikovan Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u. To je veoma značajan korak i mi očekujemo da će se ovaj proces uskoro završiti, da ćemo u prvoj polovini naredne godine u potpunosti potvrditi Vašingtonski sporazum i postati punopravna članica Alijanse.

Naravno očekuje nas mnogo više posla u dijelu EU jer ovaj proces zahtijeva mnogo više vremena i pregovaranja. I u tome računamo da ćemo podršku Zagreba imati tokom cijelog puta kao što je to do sad bilo u Vijeću - istakao je on.

Portal Analitika