Literatura

NAGRADNA IGRA ANALITIKE: Nikolina i Marina dobitnice izdanja "Nove knjige"

Portal Analitika i izdavačka kuća Nova knjiga sa Gradskom knjižarom, nagradila je Nikolinu Radić i Marinu Manojlović sa po jednim naslovom podgoričkog izdavača.
NAGRADNA IGRA ANALITIKE: Nikolina i Marina dobitnice izdanja "Nove knjige"
Portal AnalitikaIzvor

„Kradljivica knjiga“ pripala je Nikolini, dok je Marina dobila roman „Veliki dobroćudni džin (VDDŽ)“.

Nova knjiga je izdavačko preduzeće osnovano prije više od deset godina u Podgorici, a do danas je objavila više stotina izdanja u deset različitih biblioteka i postala najveći distributer i izdavač knjiga u Crnoj Gori. U sklopu Nove knjige posluje lanac Gradskih knjižara, koje su ujedno najsnadbjevenije u Crnoj Gori, sa više od 30.000 naslova, kako domaćih izdavača, tako i izdavača iz regiona i šire. Knjižare se nalaze u Podgorici, Nikšiću, Budvi, Igalu, Tivtu i Petrovcu, a najveća se nalazi na Trgu Republike u Podgorici.

1912kradljivicaMarkus Zusak: Kradljivica knjiga

Nacistička Njemačka, 1939. godine. Zemlja zadržava dah. Smrt nikada nije imala toliko posla.

Devetogodišnjoj djevojčici Himel roditelji su odvedeni u koncentracioni logor. Brigu o njoj vodi starateljska porodica koja živi u u predgrađu Minhena. Njena velika strast su knjige i ne može da odoli a da ih ne ukrade. Uz pomoć svog staratelja uči da čita i dijeli svoje ukradene knjige sa svojim susjedima tokom bombardovanja, kao i sa Jevrejinom koji je sakriven u njenom podrumu.

Nevjerovatna priča o sposobnosti knjiga da nahrane dušu.

1912vddzRoald Dal: Veliki dobroćudni džin (VDDŽ)

VDDž ili Veliki dobroćudni džin je prije svega, priča o jednom neobičnom prijateljstvu. Osim toga, to je priča o dječjim strahovima, o hrabrosti, o snovima i rastancima. I o još mnogo toga.

Svako novo čitanje ovog romana Roalda Dala otkriva novi sloj. Čitaoce očekuje uzbudljiva i nježna priča. Velika i značajna djela skrivaju mnoga značenja i poruke, i zato je Roald Dal svakako jedan od velikih pisaca. A utoliko je veći što je svoje stvaralaštvo posvetio djeci. „Djeca su najvažnija publika“, „Na mladima svijet ostaje“, sve su to mnogo puta ponovljene i već izlizane fraze. Više ne treba da ih u prazno ponavljamo, već da, kao i Roald Dal uostalom, počnemo da vjerujemo u njih i da u skladu sa njima radimo.

Film „VDDž“ zasnovan je na istoimenoj knjizi slavnog Roalda Dala, koja je objavljena 1982. godine i od tada oduševljava čitatoce svih uzrasta. Nova adaptacija ujedinila je ponovno Stivena Spilberga i scenaristu neponovljivog „E.T.“-a, Melisu Matison.

Portal Analitika