EU web forum

Zeleni decembar: Raste svijest o zaštiti prirode

Da bismo više i bolje štitili prirodu naše zemlje za početak možemo početi boraviti u njoj, jer će podizanjem nivoa znanja i svijesti građana o značaju i ljepoti prirodnih bogatstava koje imamo rasti i standardi u ovoj oblasti, jedna je od poruka festivala Zeleni decembar koji je 13. i 14. decembra održan u EU Info centru.
Zeleni decembar: Raste svijest o zaštiti prirode
Portal AnalitikaIzvor

Slovenački ornitolog Borut Rubinić, čiji je film “Ambasadori Crne Gore”, sniman u periodu 2006-2008. godine, u saradnji sa Centrom za zaštitu i proučavanje ptica, prikazan u okviru festival, kaže da je u posljednjih deset godina podignut nivo svjesti o potrebi zaštite prirode u Crnoj Gori

“Svijest je veća nego što je bila prije 10 godina. Ja to vidim ne samo po prirodi nego i po tome što  Crnogorci danas voze bicikle i idu u planine. Tome znatno doprinosi bolja komunikacija“, kazao je Rubinić.

On za Crnu Goru kaže da je „vruća tačka/ unutar hotspota biodiverziteta“.

 „Hotspot je svjetsko područje gdje je biodiverzitet natprosječno velik. Jedan od njih je Mediteran, najviše zbog biljnog svijeta, ali i drugih karakteristika. A Crna Gora je unutar Mediterana posebna tačka“, objašnjava Rubinić.

Da je po njemu, zaštitio bi, kaže polovinu teritorije Crne Gore, iako dodaje da osim ljepota u Crnoj Gori ima i mjesta koja su uništena, kao i da ponekad fali sluha za zaštitu prirode.

Vremena su, kaže, takva da pojedinci koji dolaze iz vlasti ili mimo vlasti imaju moć da urade nešto što nije volja naroda i volja većine.

U izlaganjima stručnjaka moglo se čuti i da u Crnoj Gori postoji određena otuđenost od svoje zemlje.

 „Prosječan Crnogorac ima 10 izraza za izlazak u grad, a svaki četinar mu je bor!“, kažu stručnjaci, a jednako paradoksalno je i to što nam na naše ljepote ukazuju upravo stranci.

 

Portal Analitika