EU web forum

PURIŠIĆ: Otvaranje poglavlja samo jedan korak ka krajnjem cilju

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišićotvorio je danas, 15.12.2016. godine, konferenciju za medije povodom otvaranja pregovaračkog poglavlja 19 - Socijalna politika i zapošljavanje.
PURIŠIĆ: Otvaranje poglavlja samo jedan korak ka krajnjem cilju
Portal AnalitikaIzvor

Ministar Purišić naveo je da je Ministarstvo rada i socijalnog staranja, u prethodnom periodu, preduzelo niz aktivnosti koje su imale za cilj napredovanje u oblasti evropskih integracija i stvaranje preduslova za otvaranje pregovora u poglavlju 19 - Socijalna politika i zapošljavanje.

Ministar Purišić je ovom prilikom sve prisutne upoznao i sa zakonskim i strategijeskim rešenjima na kojima će se raditi u narednom periodu i istakao da otvaranje poglavlja predstavlja samo jedan korak ka krajnjem cilju, a to je zatvaranje pregovora, ali i da  pregovori nisu samo ispunjenje mjerila i zahtjeva Evropske komisije, mnogo veći izazov za sve nas je snaženje konkurentnosti i socijalne kohezije, posebno u dijelu razvoja vještina na obrazovnom nivou u cilju stvaranja poslovnih prilika za mlade ljude.

Poglavlje 19 podijeljeno je na 8 potpoglavlja: Radno pravo, Zaštita i zdravlje na radu, Socijalni dijalog, Politika zapošljavanja, Evropski socijalni fond, Socijalna inkluzija, Socijalna zaštita, Zaštita od diskriminacije i jednake mogućnosti.

Poglavlje 19  je otvoreno u utorak, 13. decembra 2016. na Međuvladinoj konferenciji u Briselu.

Portal Analitika