Sci/Tech

Kuba potpisala sporazum sa Guglom za brži pristup servisima

Kubanska državna telekomunikaciona kompanija Etecsa potpisala je ugovor s Guglom, koji će omogućiti ljudima u toj zemlji brži pristup sadržajima koje nudi ova američka kompanija.
Kuba potpisala sporazum sa Guglom za brži pristup servisima
Portal AnalitikaIzvor

Prema dogovoru, Gugl će postaviti servere na Kubi kako bi se povećala brzina konektovanja na servise te kompanije, uključujući Gmail i YouTube.

Iako većina Kubanaca ovaj dogovor vidi kao veliki korak naprijed, to će predstaviti tek mali pomak i malu promjenu što se tiče dostupnosti interneta građanima u toj zemlji.

Naime, Kuba će i dalje ostati jedna od zemalja sa najnižom stopom dostupnosti interneta na svijetu.

Većini stanovnika nije dozvoljen pristup internetu od kuće, pa moraju da koriste "javni" wi-fi na, određenim mjestima, koji je veoma skup za njihov džep.

Ovaj dogovor će omogućiti kompaniji Etesca da koristi našu tehnologiju kako bi smanjila kašnjenje u keširanju nekih od naših najpopularnijih servisa, sa velikim protokom sadržaja, kao što je YouTube, saopštili su iz Gugla.

Sporazum je potpisao u Havani predsjednik Alfabeta (Alphabet Inc), Guglove matične kompanije, Erik Šmit i predsjednica kompanije Etecsa Majra Arevič Marin.

Do dogovora je došlo u posljednjim nedjeljama Obamine administracije, koji je napravio istorijski korak i, poslije pedeset godina, obnovio odnose SAD sa ovom ostrvskom zemljom. Politika njegovog nasljednika prema Kubi još nije jasna.

Donald Tramp, od kada je izabran za predsjednika, iznosi argumente i za i argumente protiv poboljšanja odnosa sa Kubom. Kako javlja dopisnik BBC iz Havane, tamo postoji izvjesna nesigurnost u vezi s tim kakva će njegova politika prema toj zemlji da bude.

Izvor: N1

Foto: REUTERS/Alexandre Meneghini

Portal Analitika