Svijet

"Ruski čovjek" novi Trampov državni sekretar?

Novoizabrani američki predsjednik Donald Tramp danas će da imenuje budućeg šefa američke diplomatije usred rasprave o hakerskim napadima i navodima o ruskoj umiješanosti u predizborni tok.
"Ruski čovjek" novi Trampov državni sekretar?
Portal AnalitikaIzvor

"Saopštiću ime državnog sekretara u utorak ujutro (po lokalnom vremenu)", napisao je Tramp u ponedjeljak uveče na Tviteru.

Lokalni mediji u SAD ranije su prenijeli da je favorit za tu funkciju direktor američke multinacionalne nafte i gasne kompanije „Ekson Mobil“, Reks Tilerson, koji održava bliske poslovne odnose s Rusijom.

Tilerson (64) ima bliske veze s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom koji mu je 2013. godine uručio orden prijateljstva.

Među drugim kandidatima pominju se bivši guverner Masačusetsa Mit Romni, bivši šef američke obavještajne službe CIA Dejvid Petreus kao i senator Bob Korker.

Uticajni senatori iz Demokratske partije i Republikanske partije tražili su nezavisnu istragu o ruskom miješanju u američke izbore, čime bi mogli da uđu u sukob s Trampom oko politike prema Rusiji, ali i oko Trampovog izbora državnog sekretara SAD ako se novoizabrani predsjednik odluči za Tilersona.

Tramp je prije dva dana odbacio navode iz CIA o ruskom miješanju u američke izbore uz ocjenu da su "smiješni" i da je to pokušaj da se potkopa njegova pobjeda na predsjedničkim izborima.

Izvor: N1

Foto: REUTERS/Joshua Roberts

Portal Analitika