Literatura

Vodič za najuzbudljivije putovanje u sopstvenu unutrašnjost

Knjiga Klarise Pinkole Estes „Žene koje trče s vukovima“, djelo koje će svakoj ženi pomoći da izbjegne one greške koje u svom samorazvoju svi pravimo upravo zato što ne slušamo svoju prirodnu intuiciju, jedno je od novih izdanja Nove knjige.
Vodič za najuzbudljivije putovanje u sopstvenu unutrašnjost
Portal AnalitikaIzvor

U srcu svake žene nalazi se neukrotiva snaga, ispunjena instinktima dobra, strastvenom kreativnošću i bezvremenim znanjem. Ona je Divlja žena, otjelovljenje ženske instinktivne prirode. Ali ona je i ugrožena vrsta.

U ovoj knjizi dr Estes otkriva bogatstvo mitova iz različitih kultura, folklora i predanja, čak i iz sopstvenog porodičnog nasljeđa, sa ciljem da pomogne ženama da ponovo uspostave kontakt sa ovim snažnim, zdravim, vizionarskim atributima sopstvene instinkitvne prirode. Kroz priče i komentare u ovoj knjizi, dr Estes je stvorila novi leksikon ženske psihe.

Klarisa Pinkola Estes (1945) je američka pjesnikinja, jungovska psihoanalitičarka, specijalista za post-traumatska stanja i umjetnica.

Autorka je doktorata iz oblasti etno-kliničke psihologije u kojem je istraživala društvene i psihološke obrasce u kulturama plemenskih zajednica. Kao ekspert za plemenske društvene zajednice, gostovala je na brojnim međunarodnim univerzitetima i držala serije predavanja. Kao specijalista za post-traumatska stanja radila je sa veteranima iz Drugog svjetskog rata, Vijetnamskog i Korejskog rata. Njen terapeutski rad odvijao se sedamdesetih godina i sa zatvorenicima u američkim zatvorima. Dr Estes je takođe specijalista za porodične traume. Možemo, takođe u ovom kontekstu, spomenuti njen rad sa porodicama žrtava ubistava. Klarisa Estes savjetovala je i porodice žrtava bombaškog napada 11. septembra 2001. godine.

Klarisa Pinkola Estes dobitnica je brojnih međunarodnih nagrada, a u svojim umjetničkim projektima sarađivala je sa najznačajnijim američkim autorkama kao što su Maja Anđelu i Toni Morison.

Šta čini Divlju ženu? S tačke gledišta arhetipske psihologije kao i drevnih tradicija, ona predstavlja žensku dušu. Ipak, ona je nešto više; ona je izvor ženstvenosti. Ona je sve što potiče od instinkta, od vidljivog i skrivenog sveta – ona je osnova. Svi od nje primamo svetleću ćeliju koja sadrži sve instinkte i znanja koja su nam u životu potrebna. Ona je sila život/smrt/život, ona je inkubator. Ona je intuicija, ona je vidovita, ona je duboka slušateljka, ona je odano srce. Ohrabruje ljude da ostanu višejezični; da tečno govore jezicima snova, strasti i poezije. Šapuće iz noćnih snova, na terenu ženske duše ostavlja za sobom oštru dlaku i blatnjave otiske. To ispunjava žene težnjom da je pronađu, oslobode i vole.

Knjigu dr Estes koja predstavlja zanimljiv vodič za najuzbudljivije putovanje u sopstvenu unutrašnjost, u izdanju Nove knjige možete naći u svim Gradskim knjižaram ili poručiti putem sajta www.novaknjiga.com. 

0512zene1
Portal Analitika