Literatura

NAGRADNA IGRA ANALITIKE: Poznati dobitnici izdanja "Nove knjige"

Portal Analitika i izdavačka kuća Nova knjiga sa Gradskom knjižarom, nagradila su dva naša čitaoca sa po jednim naslovom podgoričkog izdavača.
NAGRADNA IGRA ANALITIKE: Poznati dobitnici izdanja "Nove knjige"
Portal AnalitikaIzvor

Dobitnik knjige „Sva svjetlost koju ne vidimo“ je Vladimir Lukić, a „Vjetrenjače bogova“ pripala je Esmeri Tahirović koje se mogu naći i u nekoj od Gradskih knjižara.

Nova knjiga je izdavačko preduzeće osnovano prije više od deset godina u Podgorici, a do danas je objavila više stotina izdanja u deset različitih biblioteka i postala najveći distributer i izdavač knjiga u Crnoj Gori. U sklopu Nove knjige posluje lanac Gradskih knjižara, koje su ujedno najsnadbjevenije u Crnoj Gori, sa više od 30.000 naslova, kako domaćih izdavača, tako i izdavača iz regiona i šire. Knjižare se nalaze u Podgorici, Nikšiću, Budvi, Igalu, Tivtu i Petrovcu, a najveća se nalazi na Trgu Republike u Podgorici.

0512svasvjetlostEntoni Dor: Sva svjetlost koju ne vidimo

Dobitnik Pulicerove nagrade za 2015. godinu

Knjiga govori o slijepoj Francuskinji Mari Lor i Njemcu Vermeru čiji se putevi ukrštaju u okupiranoj Francuskoj dok oboje pokušavaju da prežive razaranja Drugog svjetskog rata. Kada je Mari Lor u šestoj godini oslijepila, otac je za nju izgradio maketu kvarta u kojem žive u Parizu, ne bi li dodirom zapamtila raspored ulica u komšiluku. Bezbrižne godine prolaze i kada njemačka vojska okupira Pariz, Mari Lor i njen otac bježe iz grada.

Istovremeno, u jednom drugačijem svijetu, u Njemačkoj, odrasta siroče Verner. Jednog dana pronalazi stari radio-aparat koji će ga potpuno očarati. Ubrzo postaje vješti majstor za popravku radija i taj talenat mu donosi mjesto u brutalnoj akademiji za Hitlerovu omladinu.

Verner stiže u središte rata i na kraju se susreće sa Mari Lor.

0512vjetrenjaceSidni Šerldon: Vjetrenjače bogova

Zanosna i uspješna naučnica iznenada postaje ambasadorka Sjedinjenih Država u jednoj zemlji iza Gvozdene zavjese. Kroz brojne i napete zavjere, ona hoda tankom ivicom sukoba između Istoka i Zapada. U prilici je da značajno promijeni kretanje svjetskih događaja... Ali samo ukoliko bude preživjela.

Meri Ešli postala je glavna meta najmisterioznijeg i najtraženijeg plaćenog ubice na svijetu, neočekivano se našavši u košmarnom kovitlacu špijunaže, otmice i zločina. Sada joj još samo dva čovjeka, moćna i tajanstvena, mogu pomoći. Ali jedan od njih učiniće sve da ona nestane…

Ovo je roman koji spada u red najuzbudljivijih Šeldonovih trilera.

Portal Analitika