Svijet

Bijesni Pas na čelu Pentagona:Zabavno je pucati u neke ljude

Novoizabrani američki predsjednik Donald Tramp imenovao je generala Džejmsa Matisa, bivšeg marinca koji je služio u Iraku i Avganistanu, za ministra odbrane.
Bijesni Pas na čelu Pentagona:Zabavno je pucati u neke ljude
Portal AnalitikaIzvor

“On je naše najbolje“, rekao je Tramp u govoru koji je održao u Ohaju.

General Matis, koji je poznat kao “Bijesni Pas“ bio je glasni kritičar administracije Baraka Obame i njegove politike o Bliskom istoku, prije svega o Iranu.

Tramp je svoju odluku saopštio u Sinsinatiju na turi “Hvala“, na kojoj se zahvaljuje svim pristalicama koji su glasali za njega na predsjedničkim izborima održanim 8. novembra, prenosi BBC. 

“Postavićemo Bijesnog Psa za ministra odbrane. Kažu da je on najbliži onome što je bio general Džordž Paton (komandant vojske u Drugom svjetskom ratu)“, rekao je Tramp. 

Tramp je Matisa opisao “pravim generalom generala“. 

“Budi pristojan, budi profesionalan, ali imaj plan da ubiješ svakog kog upoznaš“, to je početni savjet koji je penzionisani general Džejms Matis davao marincima u Iraku 2003. godine. 

Matis je poznat i pod nadimkom “Ratnik Monah“ jer se nikada nije ženio, niti imao djece. 

Penzionisao se 2013. nakon službe na čelu američke Centralne komande, ogranka američke vojske zadužene za snage na Bliskom istoku. 

Matis je vodio jedan bataljon u toku Zalivskog rata 1991. i bio je komandant operativnih snaga u Avganistanu 2001. 

Upravljao je divizijom u toku invazije u Iraku 2003. a potom je igrao i ključnu ulogu godinu kasnije u bitkama za Faludžu. 

Matis je takođe i koautor antipobunjeničkog priručnika, koji je bio zaslužen za ublažavanje sektaškog nasilja u Iraku prije nego što su se američke snage povukle u decembru 2011. 

Kritike na njegov račun uslijedile su 2005. zbog njegovog govora koji je održao u San Dijegu. 

“Zabavno je pucati na neke ljude. Biću tu sa vama, volim ja nevolje. Dođete u Avganistan, dobijete ljude koji tuku žene pet godina zato što nisu nosile veo. Znate, ljudima poput njih ionako nije ostala muškost, tako da je itekako zabavno upucati ih“, rekao je on. 

Zvaničnici marinaca su nakon tog govora rekli za Matisa da je “trebalo pažljivije da bira svoje riječi“. 

Za penzionisanog generala potrebno je da bude van uniforme najmanje sedam godina prije nego što dođe na mjesto ministra odbrane. 

Matis, koji je u penziji samo tri godine, moraće da zatraži formalno odricanje od Kongresa kako bi preuzeo novu ulogu. 

Njegovo zvanično imenovanje značiće da će on biti drugi penzionisani general koji će se naći na čelu Pentagona. 

Vojni general Džordž Maršal je dobio dozvolu od Kongresa da služi u administraciji Harija Trumana 1950. Prije toga bio je Trumanov državni sekretar.

 

B92.net

 

Portal Analitika