Literatura

QUEST: O savremenoj mađarskoj književnosti

„Gost“ novog broja knjževnog časopisa „Quest“ je Savremena mađarska književnost i slavni prozni pisci Imre Kertes, Peter Esterhazi, Đero Špiro, Atila Balaž, Pal Fičku i Laslo Darvaši, u prijevodu Arpada Vicka.
QUEST: O savremenoj mađarskoj književnosti
Portal AnalitikaIzvor

U uvodnom djelu je poezija Čarlsa Bukovskog i Jevgenija Jevtušenka, pjesnika koji su obilježili dvadeseti vijek.

U rubrici Crnogorski pisci na drugim jezicima, predstavljen je Borislav Cimeša, čije su priče prevedene na francuski i španski.

Časopis donosi i esej Ljudmile Cimanovič iz Bjelorusije, odlomak iz doktorske disertacije o Njegošu. Tu su i tekstovi crnogorskih pisaca Vita Nikolića, Ranka Krstajića, Kemala Musića, Momira M. Markovića i Zorana Stanojevića.

„Quest“ je poznat i po raznolikosti žanrova, u ovom broju pod nazivom Fantastika, horor, krimi predstavljena je proza Borislava Cimeše, Aleksandra Obradovića, Dragića Rabrenovića, Damira Šabanovića i Slobodana Zorana Obradovića.

O novim knjigama pišu književni kritičari Borislav Jovanović, dr Anton Berišaj, Marijana Terić i mr Svetlana Čabarkapa.

U Kulturnoj baštini su tekstovi: „Hronika Duklje (10-11. vijek)“, „Žitije svetih mučenika Andrije, Petra i Lovra (11. vijek)“, „Kraljevstvo Slovena popa Dukljanina (12. vijek)“, „Sazidah hram - Ivana Crnojevića (15. vijek) i Đurđa Crnojevića“ iz pogovora Psaltiru (15. vijek).

Portal Analitika