EU web forum

Kojičić - Mjužnijeks: CG napredovala u oblasti zaštite ljudskih prava LGBTI osoba

Crna Gora u oblasti politika antidiskriminacije, zaštite i promocije ljudskih prava LGBTI osoba uspješno implementira savremene standarde na legislativnom i programskom nivou, uključujući brojne projekte, incijative i primjere dobre prakse po čemu je Crna Gora prepoznata na globalnom nivou, kazao je savjetnik predsjednika Vlade Crne Gore za ljudska prava i zaštitu od diskriminacije i Nacionalni koordinator za LGBT politiku Jovan Kojičić na sastanku sa komesarom za ljudska prava Savjeta Evrope Nilsom Mjužnieksom, održanim tokom posjete savjetnika Kojičića Strazburu.
Kojičić - Mjužnijeks: CG napredovala u oblasti zaštite ljudskih prava LGBTI osoba
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kojičić je informisao Mjužnijeksa o aktivnostima i programima povodom kreiranja i implementacije čitavog spektra aktivnosti pod okriljem LGBT Strategije i LGBTI paketa programa za Zapadni Balkan koji nude preciznu i na podacima zasnovanu podršku Vladama i civilnom društvu, uspostavljanja najbolje prakse u pogledu načina na koji se možemo suprostaviti mitovima i stereotipima o LGBTI osobama u cilju ohrabrivanja svih aktera da realizuju ne samo de jure vec i de facto jednaka prava i mogućnosti za sve svoje građane, bez obzira na njihovu seksualnu orjentaciju ili rodni identitet i izražavanje, te jačaju demokratski razvoj i sopstveni kapacitet društva.

Pored ostalog, savjetnik Kojičić se osvrnuo na programe obuke policijskih službenika, tužilaca, sudija, socijalnih radnika i administracije, apostrofirajuci punu saradnju sa civilnim društvom, kao i relevantnim međunarodnim organizacijama i institucijama u predmetnoj oblasti.

Mjužnijeks je čestitao Crnoj Gori na napretku koji je urađen u oblasti zaštite ljudskih prava LGBTI osoba, a naročito pohvalio aktivnosti koje imaju regionalnu dimenziju i zahvalio na naporima Crne Gore u širenju partnerstva u ovoj problematici.

Zajednički je konstatovano da su jaka politička volja, stručno znanje učesnika procesa i kampanje podizanja svijesti preduslovi napretka u oblasti zaštite i promocije ljudskih prava LGBTI osoba kojima se na duži rok pobjeđuju kulturološki, lokalni i drugi antagonizmi.

Savjetnik Kojičić boravi u Strazburu sa ciljem učešća na 17. sastanku Evropske mreže vladinih predstavnika za LGBTI pitanja, čija je Crna Gora članica od 2011. godine. Predstavnici evropskih vlada i međunarodni eksperti ovoga puta raspravljali su na temu obezbjeđivanja uživanja ljudskih prava djeci i mladima pripadnicima LGBTI populacije – kako učiniti škole sigurnim mjestom i boriti se protiv homofobije, transfobije i vršnjačkog nasilja, kao i o djeci u istopolnim porodicama. Sastanak je okupio i eminentne stručnjake iz UN, EU, SAD.

Tokom posjete Strazburu, savjetnik Kojičić susreo se i sa direktorkom Direktorata za ljudsko dostojanstvo i ravnopravnost u Savjetu Evrope Marjom Ruotanen, sa kojom je razgovarao o zajedničkim aktivnostima u okviru projekta PREDIM koji Savjet Evrope sprovodi u Crnoj Gori.

Portal Analitika