EU web forum

Uloga i značaj Regionalne kancelarije za saradnju mladih

Na pariškom samitu potpisan je međunarodni sporazum o osnivanju Regionalne kancelarije za saradnju mladih od strane šest zemalja regiona – Albanije, BiH, Crne Gore, Srbije, Makedonije i Kosova, čiji primarni cilj je doprinos budućem razvoju i napretku mladih i omladinskih struktura u regionu kroz različite vidove podrške –izgradnju kapaciteta, podsticanje mobilnosti, razmjene dobrih praksi i finansiranje programa u skladu sa prioritetima Regionalne kancelarije za saradnju mladih.
Uloga i značaj Regionalne kancelarije za saradnju mladih
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi, cilj ovakve inicijative, podržane od strane francusko-njemačke kancelarije za mlade, je da se promoviše duh pomirenja i saradnje između mladih u regionu, sa naglaskom na važnost osnaživanja mladih kada je riječ o zapošljavanju, aktivizmu i građanskom učešću, promociji demokratskih principa, mira i saradnje i sveukpnog društvenog napretka na tom putu. 

Danas, mladi u regionu dijele slične probleme kao što su visoka stopa nezaposlenosti, zastarjelost obrazovnog sistema i neusklađenost sa tržištem rada, prepreke u mobilnosti i uopšteno oslabljenost ekonomije što značajno utiče na njihove mogućnosti da rade, putuju, uče i upoznaju druge kulture i na taj način dijele dobre prakse i njeguju uspješne odnose.
Takva situacija u velikoj mjeri onemogućava njihov bolji angažman prvenstveno na lokalnom a potom i nacionalnom nivou. Prethodno kazano ima za posledicu da veliki broj omladinskih organizacija/organizacija za mlade ne nailazi na veću podršku kako bi se problemi u zajednici što uspješnije rješavali i kako bi mladi time pružili primjer svojim vršnjacima iz regiona da su otvoreni za saradnju, učenje i djelovanje.

Omladinske razmjene, kao jedinstven alat za transfer znanja, iskustva i prije svega međusobno druženje i upoznavanje, su se pokazale kao jedan od najboljih primjera saradnje među mladima.
Svrha osnivanja regionalne kancelarije za saradnju mladih treba, između ostalog da bude i pružanje podrške za individualne i grupne regionalne studijske posjete, i na taj način učini dostupnijim stažiranje, stipendije, obuke, seminare u cilju promovisanja otvorenosti, učešća i građanskog aktivizma, interkulturalnog učenja i poštovanja različitosti.

Evropski pokret u Crnoj Gori, u prethodnih 9 mjeseci, u saradnji sa Institutom za razvoj i saradnju iz Albanije i Evropskim pokretom Novi Sad, ispitivao je i percepciju Regionalne kancelarije za saradnju mladih među omladinskim strukturama u Crnoj Gori, Srbiji i Albaniji u okviru regionalnog istraživanja - Mapiranje i komparativna analiza položaja omladinskih organizacija na Zapadnom Balkanu (procjena položaja omladinskih struktura i omladinske politike u Albaniji, Crnoj Gori i Srbiji).
 
Istraživanje je pokazalo da su mladi i omladinske strukture u Crnoj Gori informisani o regionalnoj kancelariji za saradnju mladih mnogo više nego o francusko-njemačkoj kancelariji na osnovu čijeg modela je inicijativa i potekla (41% naspram 31%). Međutim, nivo informisanosti među omladinskim strukturama je i dalje jako nizak, manji od 50%. Stoga, u narednom periodu potrebno je raditi više na informisanju o mogućim benefitima regionalne kancelarije za saradnju mladih i organizovati veći broj sastanaka i diskusija u cilju podizanja svijesti o značaju ovakve inicjative za Crnu Goru. Kako u Crnoj Gori, za razliku od Srbije i Albanije, nedostaje krovna organizacija mladih, u Crnoj Gori ovakva inicijativa o regionalnoj kancelariji, se među mladima i omladinskim organizacijama/organizacijama za mlade, izdvaja kao veoma pozitivna. 

Istraživanje je takođe pokazalo da, kada je riječ o saradnji sa zemljama regiona (Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Kosovom, Makedonijom i Srbijom), u Crnoj Gori omladinske organizacije/organizacije za mlade, njih 55% ističu da nijesu implementirale zajedničke projekte sa partnerima iz regiona, nasuprot njih 45%. Sa druge strane, ističu da je saradnja sa stranim partnerima i donorima znatno veća, za razliku od regionalne saradnje, upravo zbog dobijanja finansijske podrške. Stoga, važno je da rad Regionalne kancelariju za saradnju mladih bude usmjeren na osnaživanje regionalne saradnje omladinskih organizacija i organizacija za mlade i zajedničku izgradnju ljudskih kapaciteta u istima kako bi njihova održivost bila moguća.

Kada je djelovanje omladinskih struktura i organzacija za mlade u pitanju, najveći procenat njih bavi se promocijom i organizovanjem različitih vidova neformalnog obrazovanja, kako istraživanje pokazuje, potom pitanjem aktivnog građanstva i učešća a zatim umjetnošću, kulturom itd. Ciljna grupa sa kojom organizacije najviše rade/sarađuju su studenti, potom mlade osobe ženskog pola, zatim osobe sa invaliditetom itd. 
Ovo su samo neki od podataka u istraživanju koje je potrebno uzeti u obzir kada se budu planirale aktivnosti u okviru rada Regionalne kancelarije za saradnju mladih.

Takođe, kada je samo funkcionisanje RYCO-a (Regional Youth Cooperation Office) u pitanju, potrebno je uzeti u obzir sljedeće preporuke, proistekle iz istraživanja: 
-Nacionalne finansijske obaveze prema RYCO ne smiju da utiču na postojeće nacionalne politike za mlade u zemljama regiona;
-"Koristiti" RYCO kao kanal proširenja Erasmus + programa u regionu i omogućavanja pristupa  drugim EU programima, mladima u regionu.
"Koristiti" RYCO da se što češće ažurira baza omladinskih organizacije i organizacija za mlade u regionu, koja može poslužiti kako za javnu upotrebu tako i za jačanje saradnje i formiranja partnerstava među omladinskim organizacijama, organizacijama za mlade, ali i  kao odlična baza za donosioce odluka.
-"Koristiti" RYCO u svrhu edukacije o toleranciji, nediskriminacije i vriednosti zajednice i njenim principima.

Regionalna komponenta ove inicijative ogleda se u pristupačnosti i otvorenosti zemalja regiona da sarađuju na pitanjima mladih, imajući u vidu da su mladi nosioci promjena i da se na taj način imidž zemalja Zapadnog Balkana može u značajnoj mjeri promijeniti, što je u daljem procesu integracije zemalja regiona u evropsku zajednicu, od izuzetne važnosti. Nadamo se da će regionalnom inicijativom za osnivanje kancelarije za saradnju mladih, sve oblasti kao i ciljne grupe biti uključene u različite aktivnosti i dobiti jednake šanse za dalji razvoj i unapređenje. 

Portal Analitika