EU web forum

PEJOVIĆ: Najpozitivniji Izvještaj EK do sada

Državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač ambasador Aleksandar Andrija Pejović predstavio je danas Izvještaj Evropske komisije za Crnu Goru u 2016, ambasadorima država članica EU.
PEJOVIĆ: Najpozitivniji Izvještaj EK do sada
Portal AnalitikaIzvor

Pejović je istakao da je ovo najpozitivniji izvještaj dosad za Crnu Gori o čemu svjedoči ocjena stalnog napretka, kako u ispunjavanju političkih i ekonomskih kriterijuma, tako i u pogledu dostizanja spremnosti za članstvo u trideset i tri pregovaračka poglavlja. On je naglasio da je izvještaj dobar pokazatelj ostvarenih rezultata, ali i koristan putokaz u kojem pravcu treba nastaviti rad na reformama, te da dolazi u pravom trenutku, kao značajna smjernica za rad nove proevropske vlade.

Istakao je da je Evropska komisija prepoznala dalji napredak u ispunjavanju političkih kriterijuma, gdje su ostvareni značajni rezultati, kako u dijelu zaokruživanja zakonodavnog okvira i uspostavljanja institucija, tako i u pogledu održivog bilansa rezultata u svim oblastima. Naglasio je da su značajni rezultati ostvareni i u pogledu reforme javne uprave, te da su kroz Strategiju reforme javne uprave definisani dalji koraci u pravcu unapređenja njenog rada i pripreme za buduće članstvo u EU.

Crna Gora je napravila napredak i u dijelu ekonomskih kriterijuma, kako u dijelu funkcionisanja tržišne ekonomije, tako i u pogledu sposobnosti da se izbori s pritiskom i tržišnim snagama u EU. Ambasador je istakao da će, kroz Program ekonomskih reformi, Vlada nastaviti da podstiče akonomsku aktivnost, doprinosi poboljšanju poslovnog okruženja, snaženja fiskalne politike i tržišta rada.

Kad je riječ o ispunjavanju obaveza iz članstva u 33 pregovaračka poglavlja, glavni pregovarač je rekao da je izvještaj EK pokazao da se Crna Gora kreće naprijed, o čemu najbolje svjedoče 24 otvorena poglavlja i više ostalih spremnih za otvaranje i privremeno zatvaranje. On je zahvalio državama članicama na dosadašnjoj podršci u sprovođenju opsežnih reformi i iznio uvjerenje da će nova vlada jednakom posvećenošću nastaviti da ispunjava preuzete obaveze.

Ambasadori više država članica su pohvalili napredak koji je Crna Gora ostvarila i prenijeli punu podršku za uspješan nastavak procesa evropske integracije.

Portal Analitika