Svijet

Klinton poražena iako je osvojila više glasova

Predsjednička kandidatkinja demokrata, Hilari Klinton mogla bi da doživi sudbinu svog stranačkog kolege Ala Gora koji je 2000. na izborima u SAD dobio više glasova, ali je ipak izgubio izbore zbog specifičnog elektorskog sistema ove zemlje.
Klinton poražena iako je osvojila više glasova
Portal AnalitikaIzvor

Naime, Klinton je dobila 59.300.000 glasova, a 45. predsjednik SAD Donald Tramp 59.150.000 glasova, pokazuju nepotpuni podaci više američkih medija, među kojima su Njujork tajms i NBC njuz.

Najviše glasova nedostaje iz država Kalifornije i Vašingtona, gdje je Klinton ubjedljivo pobijedila, pa bi razlika mogla biti i mnogo veća.

Kandidat republikanaca je ipak pobijedio na izborima, pošto se predsjednik SAD bira po posrednom sistemu, u kojem svaka savezna država daje određen broj elektora srazmjerno broju stanovnika.

Tramp je došao do pobjede pošto je odnio više glasova u Pensilvaniji i Viskonsinu, tradicionalno demokratskim državama za koje se smatralo da će sigurno pripasti Hilari Klinton.

Tramp takođe trenutno bolje stoji u Mičigenu, još jednoj demokratskoj državi u kojoj ima dosta glasača iz radničkih porodica, bez visokog obrazovanja, koji su izgleda pretežno glasali za tog republikanskog kandidata.

U američkoj istoriji se dosad samo tri puta desilo da kandidat koji dobije više glasova izgubi na izborima: 1876, 1888. i posljednji put 2000. godine, kada je demokrata Gor dobio više glasova na nivou cijele zemlje, ali je Džordž Buš Mlađi osvojio više elektora.

Izvor: Portal RTCG

Portal Analitika