EU web forum

HAN: Oktobarski izbori u Crnoj Gori bili transparentni

Crna Gora je prošle godine napredovala na putu evropskih integacija, ali je potrebno da država uloži dodatne napore u borbi protv korupcije i u implementaciji usvojenog zakonodavstva, ocijenjeno je u Izvještaju o napretku za 2016. godinu, prenosi Mina.
HAN: Oktobarski izbori u Crnoj Gori bili transparentni
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Predstavljajući izvještaj komesar za proširenje, Johanes Han kazao je na sjednici Odbora za vanjske poslove evropskog parlamenta, da su parlamentarni izbori koji su održani u oktobru bili transparentni.

“Pravni okvir u oblasti vladavine prava je u velikom mjeri završen i institucionalni okvir je uspostavljen”, kazao je Han.

Preporučeno je da država sada mora da pokaže jasne rezultate u pogledu implementacije.

“Prosec pristupanja Evropskoj uniji se nastavlja i on će ići u skladu sa rezultatima ostvarenim u borbi protiv korupcije i organizovanog kriiminala”, poručio je Han.

Izvjestilac za Crnu Goru u Evropskom parlamentu, Čarls Tanok, poručio je da Crna Gora ostaje dobra priča.

On je rekao da je razočaran što je opozicija bojkotovala konstitutivnu sjednicu parlamenta i naveo da se sa demokratizacijom mora vidjeti i napredak opozicije.

Tanok je podsjetio da je Crna Gora otvorila 24 poglavlja, dva privremeno zatvorila i da je ostvarila najveći napredak od svih zemalja aspiranata.

Mina 

Portal Analitika