Literatura

"Protiv dvostruke ucjene" nova knjiga Slavoja Žižeka

Nova knjiga Slavoja Žižeka „Protiv dvostruke ucene“ naći će se od ponedjeljka u knjižarama regiona u izdanju beogradske kuće Laguna.
"Protiv dvostruke ucjene" nova knjiga Slavoja Žižeka
Portal AnalitikaIzvor

- „Protiv dvostruke ucene“ je knjiga o izbjeglicama, terorizmu i drugim nevoljama sa bližnjima. Slavoj Žižek pokušava da odgovori i na pitanje: Da li je moguće očuvati evropske vrijednosti i evropski način života u zajednici koja Drugog vidi kao prijetnju?

Evropska unija je na prekretnici. Teroristički napadi i izbjeglička kriza stavljaju je pred dilemu: da li širom otvoriti vrata izbjeglicama ili srušiti svaki prilaz Tvrđavi Evropi? Žižek pokazuje zbog čega su oba rješenja loša i dio iste ideološke ucjene.

Jedna stvar je jasna: ni islamski terorizam ni talasi migracije nisu naprosto politički motivisani; oni su, prije svega, simptom globalnog kapitalizma i posljedica nove klasne borbe. Otuda je insistiranje na redefinisanju Evrope jedini način da se u korijenu zahvate najveći problemi sa kojima se ona danas suočava – siže je novog djela ovog čuvenog slovenačkog filozofa.

Slavoj Žižek stekao je doktorat iz filozofije na Univerzitetu u Ljubljani, a psihoanalizu je studirao na Univerzitetu Pariz VIII. Danas radi kao istraživač na Sociološkom institutu Univerziteta u Ljubljani. Jedan je od najplodnijih filozofskih pisaca današnjice. Napisao je više od stotinu knjiga iz oblasti političke teorije, filmske teorije, kulturnih studija i psihoanalize.

 

Portal Analitika