Literatura

OKF i CDNK objavili "Petra I" Sonje Tomović-Šundić

Monodrama „Petar I“ Sonje Tomović-Šundić objavljena je u izdanju Otvorenog kulturnog foruma sa Cetinja i Crnogorskog društva nezavisnih književnika.
OKF i CDNK objavili "Petra I" Sonje Tomović-Šundić
Portal AnalitikaIzvor

Sonja Tomović-Šundić rođena je 1964. godine u Beranama. Osnovnu i srednju školu završila u Podgorici. Školske 1982/83. godine upisala se na Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu – smjer za filozofiju. Magistarsku tezu i doktorsku disertaciju odbranila je na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Objavljeno je osam stručnih kniga i brojni tekstovi u različitim naučnim publikacijama iz oblasti antropologije, filozofije, estetike. Objavljene su njene knjige i studije: „Njegoševo poetsko bogoslovljenje“ (1991), „Od književnog djela ka čitaocu“ (1994), „Njegoševo poestsko bogoslovljenje“ (Stupovi, 1996), „Od književnog djela ka čitaocu“ (Stupovi, 1997), „Problem recepcije u savremenim estetičkim teorijama“ (Podgorica, 1998), „Studije i ogledi iz antropologije“ (Novi Sad, 2004), „Danilo Kiš, između Lovćena i Zida plača“ (Novi Sad, 2005), „Njegoš pjesnik i mislilac“ (Novi Sad, 2006), „Književno-antropološki portreti“ (Podgorica, 2007), „Petar I, vladar crnogorski“ (Podgorica, 2007), „Borhesova književna mitologija“ (2009), „Etika ljudskih prava“ (2010), „Identitet i vrijednosti“ (2011) i „Horizonti Petra Lubarde“ (Cetinje, 2011). Objavila je i veliki broj članaka i priloga u štampi, učestovala na brojnim domaćim i međunarodnim kongresima, simpozijumima i seminarima.

Angažovana je na Filozofskom fakultetu u Nikšiću i Fakultetu političkih nauka u Podgorici, Za izdavača ove knjige potpisan je Milorad Popović, urednica izdanja je Dragana Tripković, likovna urednica knjige je Ana Matić, a fotografija je rad Lazara Pejovića.

 

Portal Analitika