Svijet

Albanija: Sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost zbog marihuane

Albanski predsjednik Bujar Nišani sazvaće Savjet za nacionalnu bezbjednost zbog dramatičnog rasta ilegalnih aktivnosti vezanih za uzgajanje marihuane u toj državi, koju italijanski mediji u posljednje vreme zovu "Kanabistan".
Albanija: Sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost zbog marihuane
Portal AnalitikaIzvor

"Uzgajanje kanabisa je nacionalni problem koji je poprimio ozbiljne razmjere. Raste stopa kriminaliteta... Sazvaću Savjet za nacionalnu bezbednost", rekao je Nišani u Skadru, prenosi dnevnik "Šekuli".

Izjava albanskog predsjednika je uslijedila poslije serije akcija policije u kojima je, na nekoliko mjesta u Albaniji, zaplijenjeno više tona marihuane spremne za "izvoz" u zapadnu Evropu.

U ponedjeljak, albanski Njuz 24 je objavio da u Albaniji postoje dva tajna aerodroma, sa kojih se marihuana prevozi do Italije. Jedan od pilota "pajpera" koji prevoze drogu je prošlog mjeseca uhapšen u Albaniji.

Italijanski mediji posljednjih mjeseci Albaniju zovu i "Kanabistan", zbog činjenice da se kanabis gaji na stotinama hektara, i jer je policija, suštinski, nemoćna da taj fenomen suzbije.

(RTS)

Portal Analitika