EU web forum

Državni službenici iz Crne Gore u programu EU za mlade profesionalce

Pet mladih državnih službenika iz Crne Gore izabrani su da učestvuju u Programu Evropske unije za mlade profesionalce sa Zapadnog Balkana, koji finansira Evropska unija, a realizuje Britanski savjet. Program je rezultat dogovora ostvarenog na Samitu u Parizu u julu ove godine i odraz je značaja koji reforma javne uprave zauzima u procesu pristupanja EU, saopšteno je Portalu Analitika iz Delegaciej EU u Crnoj Gori.
Državni službenici iz Crne Gore u programu EU za mlade profesionalce
Portal AnalitikaIzvor

Na svečanosti povodom ispraćaja pet crnogorskih kandidata, ambasador Evropske unije u Crnoj Gori, Aivo Orav, čestitao je mladim profesionalcima iz Crne Gore koji će pohađati intenzivnu obuku u Parizu i učestvovati u programu razmjene u javnoj upravi jedne od zemalja iz regiona. „Vaše porodice i vaša zemlja bi trebalo da se ponose vama. Sada morate da na najbolji način iskoristite ovu jedinstvenu priliku ne samo za vaše lično i profesionalno usavršavanje, već i kao doprinos cjelokupnom društvuˮ, rekao je ambasador Orav.

Podsjećajući na važnost profesionalne, odgovorne i efikasne javne uprave oslobođene političkog uplitanja, šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori je kazao da se podrška EU zemljama kandidatima u ovoj oblasti jasno oslikava kroz ovaj program.

„Reforma javne uprave se može sprovesti samo ako se ulaže u mlade državne službenike. Učešćem u ovom programu, crnogorskim službenicima ne dajemo samo mogućnost da steknu vještine neophodne u savremenoj javnoj službi, već i priliku da dodatno osnaže regionalnu saradnju na Zapadnom Balkanu,ˮ istakao je ambasador Orav.

Govoreću u ime partnera koji realizuju projekat, direktorka Britanskog savjeta u Crnoj Gori, Vanja Madžgalj, kazala je da je cilj ovog projekta da se pruži podrška procesu pristupanja EU u regionu kroz jačanje profesionalnih kapaciteta javne uprave i dalje snaženje regionalne saradnje. Madžgalj je ukazala da je cilj projekta da se prepozna naredna generacija lidera i da im se pruži podrška kroz akademsku obuku i radno iskustvo koje će im omogućiti da steknu praktična znanja za uspješno sprovođenje reformi.  

Danilo Smolović i Slađana Pavlović iz Ministarstva finansija, Stefan Vukotić iz Službe za odnose s javnošću Vlade Crne Gore, Mirjana Ivanović i Andrijana Čanović iz kabineta potpredsjednika Vlade za politički sistem, vanjsku i unutrašnju politiku, imaće priliku da naredne nedjelje putuju u Pariz na intenzivnu obuku na Školi javnih politika na Institutu za političke studije (Sciences Po). Nakon zavšetka programa, biće im dodijeljen sertifikat iz oblasti menadžmenta i javnih politika.

„Zajedno sa vašim vršnjacima iz Beograda, Sarajeva, Tirane, Prištine i Skoplja, vi ste buduća generacija kreatora politika na Zapadnom Balkanu,ˮ zaključio je ambasador Orav na prijemu koji je organizovan u Podgorici.

Program EU za mlade profesionalce sa Zapadnog Balkana je jednogodišnji pilot projekat regionalne obuke sa komponentom razmjene.

Cilj ovog programa je da doprinese napretku u procesu pristupanja EU i jačanju regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu, kroz izgradnju kapaciteta i promociju regionalne saradnje između mladih državnih službenika iz šest zemalja Zapadnog Balkana.

Nakon programa obuke u Parizu, izabrani mladi profesionalci će pohađati program razmjene u javnoj upravi jedne od zemalja u regionu.

 

Portal Analitika