Literatura

Predavanje Raičevića o Šekspiru na FCJK

Otvoreno predavanje dramaturga Vaska Raičevića na temu „Šekspir i novi istorizam“ biće danas upriličeno u Sali 1 Fakulteta za crnogorski jezik i književnost na Cetinju od 12 i 30 časova.
Predavanje Raičevića o Šekspiru na FCJK
Portal AnalitikaIzvor

Povod predavanja je obilježavanje velikog i značajnog jubileja – 400 godina od smrti Vilijema Šekspira.

Vasko Raičević je istaknuti crnogorski dramaturg mlađe generacije i saradnik u nastavi na FCJK. Njegov komad „Dobra smrt“ postavljen je u Crnogorskome narodnom pozorištu u režiji Filipa Grinvalda. Komad „Put u otadžbinu“ objavio je u književnome časopisu Ars. Sa komadom „Kalina proces“ pobijedio je na konkursu za najbolji crnogorski savremeni dramski tekst 2012. godine. Koautor je komada „Poglavlja 23 i 24“, izvedenog u okviru festivala FIAT u Podgorici. Na istome festivalu, učestvovao je i kao član žirija 2013. godine. Njegov dramski tekst „Kuća za rušenje“ izveden je u okviru projekta „19. decembar – dan poslije“ u produkciji NVO ATAK. Drame su mu prevođene na engleski, ruski, slovenački i poljski jezik.

U časopisu Lingua Montenegrina objavio je rad „Neki aspekti Sartrove dramaturgije“, a u časopisu Ars esej „Meterlinkove statičke drame“. Kratke priče objavljivao je u časopisima Ars, Quorum iz Zagreba i LUD Literatura iz Ljubljane. Kao dramaturg radio je na predstavama „Vjera, ljubav, nada“ - tekst Edena fon Horvata u režiji Ane Vukotić u CNP-u i „Slijepi“ - tekst Morisa Meterlinka u režiji Željko Sošić i produkciji ATAK.

Pisao je pozorišnu kritiku za podgoričke Dnevne novine, te radio kao asistent na predmetu Dramaturgija na cetinjskom FDU.

Portal Analitika