EU web forum

Zajedničko lobiranje za članstvo Zapadnog Balkana u EU

Na sastanku održanom 29. septembra u prostorijama Evropskog pokreta u Srbiji, oformljena je Grupa za javno zastupanje zapadnobalkanske šestorke (ZB6). Ova grupa predstavlja inicijativu zapadnobalkanskih organizacija civilnog društva iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije, koja ima za cilj olakšavanje i ubrzavanje integracije čitavog regiona u Evropsku uniju. Jedan od osnivača ove Grupe je NVO Evropski pokret u Crnoj Gori.
Zajedničko lobiranje za članstvo Zapadnog Balkana u EU
Portal AnalitikaIzvor

Promjena negativnog imidža regiona je jedan od prioriteta kojim će se Grupa baviti. Njen cilj je da kroz unapređenje regionalne saradnje i zajednički nastup prema evropskim donosiocima odluka, ukaže na važnost koju region Zapadnog Balkana ima za EU i vrati pitanje proširenja na vrh evropske agende.

- Jedna od prvih aktivnosti Grupe za javno zastupanje ZB6 će biti predstavljanje smjernica za izradu Regionalne strategije za zastupanje interesa regiona za pristupanje Evropskoj uniji, kao i za izradu odgovarajućih nacionalnih strategija koje su formulisane tokom jednogodišnjeg istraživačkog projekta, u svih deset navedenih zemalja – saopšteno je iz Evropskog pokreta u Crnoj Gori.

Osnivanje i organizaciju Grupe za javno zastupanje ZB6 su pomogle organizacije civilnog društva iz zemalja Višegradske grupe (Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka). Grupa je nastala kao rezultat jednogodišnjeg projekta Evropskog pokreta u Srbiji i partnera iz regiona, a podržali su ga Višegradski fond, Njemačka saradnja i Savjet za regionalnu saradnju.

Portal Analitika