EU web forum

NVO dobile bespovratno pet miliona eura od EU

Nevladine organizacije u Crnoj Gori potrošile su, tokom prethodne tri godine, gotovo pet miliona eura novca građana Evropske unije, saopšteno je Pobjedi iz Delegacije EU u Podgorici.
NVO dobile bespovratno pet miliona eura od EU
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Ta bespovratna sredstva domaćim NVO prosljeđivana su putem evropskih instrumenata za civilno društvo u ukupnom iznosu od 3,4 miliona eura i demokratiju i ljudska prava u iznosu od oko 1,5 miliona eura.

Prema podacima koji su Pobjedi dostavljeni iz Delegacije EU u Podgorici, najviše novca 665.339 eura dobila je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora Vanje Ćalović koja je u prethodnih desetak godina bila miljenica Delegacije EU kada su u pitanju veliki grantovi.

Slijedi manje poznata NVO Fond za aktivno građanstvo sa 517.000 eura, Centar za građansko obrazovanje Daliborke Uljarević 474.591 i NVO Juventas koja je dobila 411.215.

NVO Juventas i Centar za monitoring su pod kontrolom bračnog para Vujović - Ivane i Zlatka, s tim što je Centar za monitoring analitičara Zlatka Vujovića dobio blizu 285 hiljada eura.

SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja u prethodne tri godine dobio je 293.922 eura, a Akcija za ljudska prava 245.656 eura.

Opširnije čitajte u Pobjedi...

Portal Analitika