Sci/Tech

NASA objavila dokaze o aktivnosti na Jupiterovom mjesecu (VIDEO)

Američka svemirska agencija, objavila je večeras neke “iznenađujuće dokaze o aktivnosti” na Jupiterovom najvećem mjesecu.
NASA objavila dokaze o aktivnosti na Jupiterovom mjesecu (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Naime, teleskop Habl pronašao je dokaze o postojanju okeana ispunjenog vodom ispod sloja leda debelog nekoliko kilometara na Evropi, jednom od mjeseca planete Jupiter. 

Već je poznato da mjesec ima podzemni okean koji bi mogao da bude komponenta koja bi podržala razvoj života. 

Vilijam Sparks sa Svemirskog instituta za nauku teleskopa u Baltimoru je rekao tokom konferencije da se naučnici već dugo pitaju da li postoji život van Zemlje. 

“Na Zemlji života ima tamo gdje je energija, voda, gdje su hranljive materije, pa imamo poseban interes od mjesta koja sadrže te uslove, a Evropa bi upravo mogla da bude takvo mjesto”. 

Dodao je i kako su današnji događaji povećali uvjerenje kako se voda i drugi hranljivi materijali iz skrivenih okeana na Evropi, mogu naći i na njenoj površini i kako će NASA proučiti mogućnost slijetanja na Jupiterov satelit kako bi izvršili dodatna istraživanja. 

Masivni vodeni okeani iz unutrašnjosti mjeseca, vjeruje se, imaju toliku snagu da se voda redovno izbacuje na njegovu površinu. Otkriće je omogućeno ultra-ljubičastim kamerama koje su popravljene 2009. godine.

b92.net</p>

Portal Analitika