EU web forum

Održana radionica ,,Pametna mobilnost, jaka ekonomija“

U okviru ovogodišnje Evropske nedjelje mobilnosti, 21. septembra je održana radionica pod nazivom ,,Pametna mobilnost, jaka ekonomija“ u prostorijama EU Info centra, Podgorica, o održivoj urbanoj mobilnosti, koja se organizuje uz političku i finansijsku podršku Generalnog direktorata Evropske komisije za mobilnost i transport.
Održana radionica ,,Pametna mobilnost, jaka ekonomija“
Portal AnalitikaIzvor

Na pomenutoj radionici održano je više prezentacija predstavnika Ministarstva održivog razvoja i turizma (Direktorata za klimatske promjene), Glavnog grada Podgorica, konzorcijuma SYSTEMA obrađivača na PolySUMP BokaCET, eksperta na projektu „Razvoj održivog korišćenja energije IPA 2011“, kao i koordinatorke NVO „Biciklo.me“.


Cilj radionice bio je da se na jednom mjestu okupe predstavnici privrede, javne uprave, nevladinog sektora i zainteresovane javnosti, kako bi se predstavila postignuća i predlozi za stvaranje održivog saobraćaja i mobilnosti, uopšte za bolji kvalitet života.


Takođe, na ovaj način učesnici su podstakli sugrađane da organizuju aktivnosti s ciljem unapređenja svijesti o značaju životne sredine, pronalaženja inovativnih rješenja za smanjenje korišćenja automobila i emisije štetnih gasova, testiranja novih tehnologija i uvođenja trajnih mjera koje će poboljšati održivost saobraćaja u gradovima.


Investiranje u infrastrukturu za aktivno kretanje i ohrabrivanje većeg korišćenja javnog transporta sa ciljem smanjenja gužve u saobraćaju, kao inicijativa „Biciklom na posao“ može da napravi uštede u opštinskim budžetima i poboljša lokalnu ekonomiju.


Nacionalni koordinator Evropske nedjelje mobilnosti u Crnoj Gori bila je kancelarija UNDP-a u saradnji sa Delegacijom Evropske unije, uz podršku EU Info centra, Ministarstva održivog razvoja i turizma, Ministarstva ekonomije, NVO „Biciklo.me“, Glavnog grada Podgorica, drugih opština, partnera i nevladinih organizacija u Crnoj Gori.  

Portal Analitika