EU web forum

Pejović na sastanku Centralno – evropske inicijative u Njujorku

Državni sekretar za evropske integracije Aleksandar Andrija Pejović učestvovao je danas u Njujorku na ministarskom sastanku Centralno – evropske inicijative koji je održan na marginama zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.
 Pejović na sastanku Centralno – evropske inicijative u Njujorku
Portal AnalitikaIzvor

Učesnici sastanka su razmijenili mišljenje o akcionom planu CEI za naredne četiri godine saglasivši se da glavni cilj treba da bude podsticanje procesa evropske integracije, evropskih vrijednosti i regionalne saradnje, te jačanje veza i saradnje s regionalnim i međunarodnim organizacijama, naročito EBRD-om, kao i povećanje aktivnosti na privlačenju fondova EU. S tim u vezi su predstavljeni prioriteti Bosne i Hercegovine kao aktuelnog predsjedavajućeg ovim forumom, koji obuhvataju jačanje političke i ekonomske saradnje, razvoj infrastrukture u oblasti transporta i energije, i kulturne događaje.


Ambasador Pejović je ukazao na značajnu podršku koju CEI pruža državama Zapadnog Balkana u procesu pristupanja EU. S tim u vezi je apostrofirao značaj projektno orijentisane saradnje u okviru ovog foruma, posebno ukazavši na koristi za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Istakao je da ukupni doprinos CEI projektima i aktivnostima u vezi s Crnom Gorom iznosi oko četiri miliona eura, od čega su oko 2,2 miliona eura za regionalne projekte koji uključuju Crnu Goru i 1,8 miliona eura za one koji se direktno odnose na Crnu Goru. On je informisao učesnike skupa o napretku koji je Crna Gora ostvarila na integracijama uz zahvalnost za podršku zemljama članicama EU i NATO-a koje su u ovoj incijativi.

Portal Analitika