Literatura

Dugoočekivani Koeljov roman pred crnogorskom čitalačkom publikom

Najnoviji roman Paula Koelja „Špijunka“ u izdanju IP Nova knjiga od danas je u prodaji u svim knjižarama i kioscima.
Dugoočekivani Koeljov roman pred crnogorskom čitalačkom publikom
Portal AnalitikaIzvor

Crnogorsko izdanje predstavlja i prvo u svijetu ovog Koeljovog romana, koje će na portugalskom i engleskom jeziku izaći tek krajem novembra.

- Naši čitaoci imaju posebnu privilegiju da prvi u svijetu drže u rukama najnoviji roman jednog od najčitanijih autora današnjice čija su se djela poput „Alhemičara“, „Preljube“, „Bride“ našla u samom vrhu svjetskih bestseler lista. „Špijunka“ otkriva istinitu i potresnu priču Mate Hari, poznate kurtazane, okrivljene za izdaju i špijunažu, koja je pogubljena prije 100 godina. Mata Hari bila je plesačica koja je šokirala i oduševljavala publiku tokom Prvog svjetskog rata, te postala osoba od povjerenja nekih od najmoćnijih i najbogatijih ljudi prošlog vijeka. Oslobođena moralizma i provincijskih nazora skučene sredine, svoju slobodu platila je prevelikom cijenom. Dok je čekala na pogubljenje u zatvoru Sen Lazar u Parizu, jedan od njenih posljednjih zahtjeva bilo je da dobije olovku i papir kako bi pisala pisma - ispovijest iz prve ruke, njenu verziju događaja. U proteklih 20 godina, tajne službe u Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Holandiji objelodanile su podatke o Mati Hari koje je Koeljo vješto utkao u svoju rekonstrukciju priče o jednoj od najkontroverznijih žena XX vijeka. Na dan strijeljanja – dok je gledala svoje dželate i odbila povez – Mata Hari je rekla: „Spremna sam“. Koeljo opisuje taj slavni trenutak: „Njen jedini zločin je bio što je nezavisna žena“ – navode iz Nove knjige.

Podgorički izdavač dalje podsjeća da su Koeljova djela prodata u više od 200 miliona širom svijeta i prevedena na preko osamdeset jezika, te se smatra jednim od najprevođenijih pisaca današnjice. On je autor sa najvećim brojem pratilaca na društvenim mrežama - sa više od 28 miliona fanova na Facebook stranici i 11 miliona pratilaca na Twitter-u.

spijunka1

 

Portal Analitika