EU web forum

EU nije savršena, ali je najbolja

Evropska unija (EU) nije savršena, ali je najbolji instrument koji Evropa ima za rješavanje novih izazova sa kojima se suočava, navodi se u Deklaraciji koju su lideri Unije usvojili danas na samitu u Bratislavi.
EU nije savršena, ali je najbolja
Portal AnalitikaIzvor

Oni u Deklaraciji obećavaju da će do marta naredne godine izraditi "viziju" atraktivne i uspješne Unije, poslije odluke Velike Britanije da izađe iz tog saveza.

"Obavezali smo se danas u Bratislavi da ponudimo našim građanima narednih mjeseci viziju atraktivne EU kojoj mogu da vjeruju i da je podrže. Uvjereni smo da imamo volje i kapaciteta da to postignemo", poručili su lideri 27 zemalja.

U deklaraciji se navodi da "EU nije savršena, ali je najbolji instrument koji imamo za rješavanje novih izazova sa kojima se suočavamo", prenosi AFP.

Dodaje se i da je EU potrebna, ne samo da bi se garantovali mir i demokratija, već i bezbjednost evropskih građana.

Lideri su poručili da je Unija odlučna da nastavi naprijed, uprkos tome što je Britanija, jedna od njenih najvećih članica, odlučila da je napusti.

"Iako je jedna zemlja odlučila da ode, EU ostaje neophodna za nas ostale", kaže se u deklaraciji i dodaje je Unija obezbijedila mir poslije ratova i dubokih podjela na kontinentu.

"Odlučni smo da EU učinimo uspješnom sa 27 država članica, na osnovu naše zajedničke istorije", poručili su lideri u Bratislavi.

Portal Analitika