Kultura

FIAT 2016: Gran pri za dramu „Na dnu“, Grahovac najbolji glumac

Komad Maksima Gorkog „Na dnu“ makedonskog Narodnog teatra „Aco Popov“ iz Štipa u režiji Dejana Projkovskog nagrađena je glavnom nagradom – Gran prijem ovogodišnjeg Festivala internacionalnog alternativnog teatra – FIAT 2016.
FIAT 2016: Gran pri za dramu „Na dnu“, Grahovac najbolji glumac
Portal AnalitikaIzvor

Žiri kojim je predsjedavala balerina i koreografkinja Sonja Vukićević, a članovi su bili još novinarka Rosanda Mučalica i dramaturg Balša Poček, nagradio je i Projkovskog kao najboljeg reditelja, dok su glumačka priznanja pripala Mirjani Karanović i Srđanu Grahovcu.

Kako se navodi u obrazloženju žirija, drami „Na dnu“ nagrada je pripala „zbog vrhunskih estetskih i umjetničkih dometa u cjelokupnom tatarskom činu, koji je efektno uokviren ambijentom hale „Radoje Dakić“. Projkovskom je priznanje pripalo za režiju upravo ovog komada.

- Specifičnim rediteljskoim postupkom Projkovski je upečatljivo ijrstio atmosferu klasične drame Maksima Gorkog sa eksperimentalnom formom, naglašavajući univerzalni sloj komada – pitanje (be)smisla života – istakli su članovi žirija.

Preuzimajući nagradu, makedonski reditelj je zahvalio žiriju na odlukama te direktorici FIAT-a Ani Vukotić što ih je pozvala da učestvuju na festivalu.

- Narodno pozorište u Štipu je kuća za koju sam jako vezan. Tamo sam uradio već pet predstava. Svaka ima svoju festivalsku priču i dugo žive. A ova mi je posebno važna. U ime ansambla zahvaljujem se na Gran priju jer mislim da ona potpuno pripada glumcima i glumicama – naveo je Projkovski.

Kada su glumačka priznanja u pitanju, Mirjana Karanović je nagrađena za „maestralno odigranu kompleksnu ulogu“ u predstavi „Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali“, u produkciji BNP iz Zenice i Kamernog teatra 55 iz Sarajeva.

- Svedenim glumačkim pristupom, Karanović i u ovoj predstavi briše granice između glume i stvarnosti – dodaje žiri.

Konačno, laureat je i Srđan Grahovac, nagrađen kao najbolji glumac zahvaljujući ulozi u predstavi „Leptir“ Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“ sa Cetinja.

- Nagrađen je zbog hiperrealističnog izraza i organskog saživljavanja sa likom i scenom koji su rezultirali snažnim dramskim udarom – stoji u obrazloženju žirija ovogodišnjeg FIAT-a.

I naš proslavljeni glumac je bio zahvalan na priznanju koje mu je pripalo.

- S obzirom na to da je moj koncept da svakog dana dobijam neku nagradu u životu – malu, sitnu ili ne – i danas je stigla jedna. Zahvaljujem se i žiriju, i direktorici festivala. I hvala životu što me doveo na ovo mjesto, što sam odigrao predstavu i što sam dobio nagradu. Hvala – rekao je Grahovac.

Iz organizacije FIAT-a istakli su kako je ovogodišnje izdanje "pokazalo put kojim može, želi i treba da ide kako bi nastavio da opravdava izuzetnu reputaciju".

- Iščekajući davno zasluženi status festivala od posebnog značaja, kojim bi se organizaciono snažnije utemljio i programski bolje definisao, FIAT fabrika 2016 jasnije i odlučnije nego što je to činio ranijih godina skrenuo je pažnju na fantastične potencijale hale "Radoje Dakić", koja se pokazala kao idealno mjesto za savremne oblike pozorišne komunikacije. I u ovoj misiji osvajanja novih prostora, FIAT na svojoj strani ima publiku. Sve brojniju. Ta važna činjenica trebalo bi da podstakne dalju istrajnost u borbi za koncept dugoročnog razvoja festivala, ali i za objedinjavanje umjetničkih potencijala Glavnog grada - potcrtali su oni tokom ceremonije dodjele nagrada najboljima.

K.J.

Portal Analitika