EU web forum

Delegacija EU pažljivo prati izborni proces

Delegacija Evropske unije (EU) u Podgorici pažjivo prati izborni proces i daće svoj doprinos, posebno imajući u vidu činjenicu da su izbori usko povezani za pridruživanjem i pregovaranjem, saopštila je šefica Sektora za politiku, evropske integracije i trgovinu Plamena Halacheva.
Delegacija EU pažljivo prati izborni proces
Portal AnalitikaIzvor

Potpredsjednik Skupštine Milutin Simović danas je razgovarao sa Halachevom, koja je novoimenovana šefica Sektora za politiku, evropske integracije i trgovinu u Delegaciji EU.

„Halacheva je istakla da Delegacija EU u Crnoj Gori sa posebnom pažnjom prati izborni proces, kao i da će dati svoj doprinos u ovom procesu posebno imajući u vidu činjenicu da su izbori usko povezani za procesom pridruživanja i pregovaranja“, saopšteno je iz Skupštine nakon sastanka.

Ona je istakla da je Delegacija EU veoma pažljivo pratila rad Odbora za praćenje primjene zakona i drugih propisa od značaja za izgrađivanje povjerenja u izborni proces i čestitala je na, kako se navodi, konstruktivnim sjednicama koje su do sada održane.

Halacheva je poručila da je Skupština Crne Gore jedan od ključnih sagovornika Delegacije EU kada je riječ o izbornom procesu.

Simović se, kako je saopšteno, saglasio sa Halachevom da je Skupština jedno od ključnih mjesta u kreiranju i monitoringu implementacije izbornog zakonodavstva i tom prilikom istakao da u fokusu pažnje sa našim međunarodnim partnerima treba da bude izborni proces koji je u toku. 

„Simović je upoznao gošću sa fazama kroz koje je izborni proces tekao u ambijentu obilježenog određenim nivoom nepovjerenja dijela političkih subjekata. Istakao je da je novo izborno zakonodavstvo rezultat zajedničkog rada svih parlamentarnih političkih subjekata uz aktivno učešće predstavnika NVO sektora“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, važna vodilja u tom procesu su bile preporuke date u izvještajima sa prethodnih izbora od posmatračkih misija OEBS-a/ODIHR-a i Savjeta Evrope. „Istakao je da su dio novih rješenja u izbornom zakonodavstvu upravo rezultat zahtjeva i očekivanja značajnog dijela opozicionih parlamentarnih subjekata“.

Simović je, između ostalog, upoznao gošću sa činjenicom da je izmijenjen koncept biračkog spiska i da po novom Zakonu birački spisak je u nadležnosti i isključivoj odgovornosti Ministarstva unutrašnjih poslova. (Mina)

Portal Analitika