Društvo

Zubački carevi u Kaliforniji

“Carevi” Marko i Đuro, sa rođakom Đurom Milovim Ivovićem i grupom Amerikanaca, za vrijeme prohibicije pronašli su način da se ekspres¬no obogate. Počeli su da ilegalno prave i prodaju alkohol u gradu Martines u Kaliforniji, nedaleko od Oklenda. Rezultat je ubrzo postao veoma vidljiv.
Zubački carevi u Kaliforniji
Portal AnalitikaIzvor

Koliko im je dobro išao ovaj posao, pokazuje i basnoslovni imetak koji su bukvalno stekli preko noći. Brzo i mnogo, čak i za Ameriku. Đuro je čak stigao da zaradi i za pilotsku dozvolu. Postoji priča da se pilotiranjem “relaksirao” od napornog skrivanja od policije.

U Zupcima nema dokaza da li je taj hobi korstio u “primijen­jene” svrhe, odnosno da bi vozio “moonshine”.

z2Crnogorci dali doprinos krimjumčarenju viskija: Tako da su izgleda pored uobičajenih pečalbarskih poslova, Crnogor­ci su u SAD prije Drugog svjetskog rata dali aktivan doprinos i krijumčarenju viskija! Uz ognjišta u starim porodičnim kućama u Zupcima nadomak Bara, vremešni mještani i danas  pripovijedaju kako su njihovi preci 30-ih godina prošlog vijeka konkurisali Al Kaponeu, samo na drugom kra­ju Amerike!!!

Braća Marko i Đuro Ivović, od oca Andra, 1918. kao mladići pošli su u SAD trbuhom za kruhom, iako se u Zubcima pričalo da je njihov otac za to vrijeme bio vrlo bogat čovjek. Postoji priča da  je jednom posudio kralju Nikoli novac, na što mu je crnogorski suveren odgo­vorio “Ako sam ja kralj, ti si car!”. Od tada, svim Ivovićima iz te porodične loze ostao je na­dimak Car.

z3Veliki Getsbi iz Zubaca: Fotografije koje vidite kao da su izašle iz filma “Veliki Getsbi”. Gledaocima otvaraju storiju o grupi snalažljivih i hrabrih Ivovića iz Zubaca koji su u vrijeme pro­hibicije u Kaliforniji pekli viski i tajno ga prodavali.

Umijeće pečenja alkohola koje se u kući Ivovića prenosilo s kolje­na na koljeno, Đuro i Marko Androv Ivović su u Kaliforniji nadgradili. Ali sada je umjesto lozovače i murovače u pitanju bio viski. Ta njiho­vu tvorevinu u žargonu su zvali “moonshine”, odnos­no “mjesečina”, jer se obično pravila krišom, pod mjesečinom.

Za to vrijeme, druga dva Androva sina - Anto i Ivo, u Zupcima su održavali imanje, sve dok se i sami nisu zaželjeli slave i bogatstva u “obećanoj zemlji”. Međutim, u Kaliforn­iju su stigli u nezgodan čas, neposredno prije nego što je policija ”provalila” krijumčarski crnogorsko-američki lanac.

z4Filmski epilog: Tako da je i epilog, kao i sve druge stvari vezane za priču o švercu viskija bio “filmski”.

U Zupcima postoji priča da je nakon saznanja o provali, negdje tokom 1931. godine, Đuro u svom kadilaku pojurio iz Martinesa ka Oklendu da do­javi saučesnicima, ali ga je policija uočila i krenula u pravu potjeru za njim. Bježeći od policijskih fordova i kuršuma, Đuro je sle­tio s puta, udario u banderu i na mjestu skončao.

Marko Androv Ivović je odmah uhapšen, a po izlasku iz zatvora digao je ruke od pečenja viskija. I Đuro Milov Ivović je završio iza rešetaka, odakle je izašao nakon četiri godine. Vra­tio se u rodne Zupce, gdje je oženio Stanu Vukotić sa kojom je u miru sačekao posljednju uru.

Zaradili veliki novac poštenim radom: Da se u Americi moglo zaraditi i poštenim radom dokazala su druga dva brata. Ivo i Anto su i bez viskija u Kaliforniji zaradili velike pare, pred Drugi svjetski rat vratili su se u Zupce kao veliki bogataši, čak su kao strastveni lovci sa sobom doveli i lovačke kerove.

U Crnoj Gori su kupili kamione, neko vrijeme trgovali , a kada su obe­sparili, Anto je posuđivao novac za povratak u Kaliforniju koju je 1939. zatekao u predratnoj krizi. Kada je “Ujka Sem” poz­vao pod američki steg, obukao je uniformu avijacije i rat pro­veo na aerodromu u Indiji. U Kaliforniji sada žive 23 njegova potomka.

Zupci times – Ilija Vukotić

 

 

Portal Analitika