EU web forum

Raport Briselu: Zarušeni svi švercerski putevi prema Kosovu, BiH i Srbiji

Crnogorski državni organi, u saradnji sa organima susjednih država, zarušili su više od 100 graničnih puteva pogodnih za nezakonit prelazak, pokazuje zvaničan Izvještaj o sprovođenju akcionog plana za poglavlje 24 dostavljen Briselu.
Raport Briselu: Zarušeni  svi švercerski putevi prema Kosovu, BiH i Srbiji
Portal AnalitikaIzvor

U dokumentu se navodi da su mješovite radne grupe MUP-a Crne Gore i MUP-a Kosova,  na sastanku 31. VII 2015. u Prizrenu, usvojile su i potpisale Elaborat za zaprečavanje puteva pogodnih za nezakonit prelazak državne granice.

„Identifikovano je 16 sporednih putnih pravaca na granici Crne Gore i Kosova. Na sastanku mješovitih radnih grupa Crne Gore i Kosovo održanom 22. XII 2015. utvrđeni  su dinamika i nadležnost za zatvaranje 16 sporednih puteva između dvije države. Prema planu, po osam puteva će zarušiti svaka strana“, piše u Izvještaju.

Na granici sa Bosnom i Hercegovinom i Albanijom, kako se konstatuje, smanjen je  broj ilegalnih prelazaka, racionalnija je upotreba resursa na poslovima granične kontrole, i znatno povećanje efikasnosti u realizaciji poslova nadzora državne granice.

Takođe,  radne grupe MUP -a Crne Gore i MUP -a Srbije, na sastanku 17. VII 2015. u Novoj Varoši, usvojile su i potpisale Elaborat za zaprečavanje puteva pogodnih za nezakonit prelazak državne granice.

„Na sastanku predstavnika MUP-a Crne Gore i MUP-a Srbije, održanog 7. XII 2015. u Novoj Varoši, postignut je dogovor o nadležnosti za zaprečavanje identifikovanih puteva pogodnih za nezakonite prelaske državne granice između dvije države. MUP Crne Gore izvršiće zaprečavanje ukupno 44 putna pravca, u skladu sa Elaboratom, a MUP Srbije 43 putna pravca iz predmetnog Elaborata -ukupno 87 putnih pravaca za zarušavanje. Na granici sa Albanijom zarušeni su putni pravci pogodni za nezakonite prelaske državne granice“, konstatuje se između ostalog u vrlo preciznom Izvještaju.

P.Z.

 

Portal Analitika