EU web forum

Sve se mijenja: Najgore za dolar tek dolazi

Dolar će u narednih nekoliko mjeseci izgubiti pet odsto vrijednosti, Fed neće skoro podizati kamatnu stopu, a američki ekonomski pokazatelji biće samo gori.
Sve se mijenja: Najgore za dolar tek dolazi
Portal AnalitikaIzvor

To je klijentima poručio glavni strateg za valute Morgan Stenlija, Hans Redeker, pozivajući se na indikatore koji pokazuju da će domaća tražnja u SAD nastaviti da blijedi u narednim mjesecima.

Nije trebalo dugo da tržišta dokažu njegova predviđanja. Zelena novčanica pala je 1,3 odsto u petak, na zatvaranju najgore nedjelje još od aprila, nakon što je Ministarstvo trgovine objavilo da je rast BDP-a u drugom kvartalu dostigao svega polovinu prognoziranog. 

"Mi smo veoma pesimistični prvo oko perspektiva američke ekonomije. Kada pogledate naše unutrašnje pokazatelje, oni sugerišu da će snaga potražnje početi da blijedi”, izjavio je Redeker. 

Dolar je u posljednjih nekoliko nedjelja pokupio dobitke na spekulacijama da će Fed podići kamatne stope u narednim mjesecima slijedeći bolje nego što se očekivalo podatke o zapošljavanju, maloprodaji i industrijskoj proizvodnji. 

Te nade poništili su zvaničnici Feda prošle nedelje, poslije mlake deklaracije koja signalizira samo postepene korake ka čvršćoj monetarnoj politici. Uslijedio je novi šok, kada je dva dana kasnije objavljeno da je rast BDP-a na godišnjem nivou iznosio 1,2 odsto, a predviđanja su bila da će skočiti za 2,5 procenta.

 

Portal Analitika