Kultura

KOTORART: Nesvakidašnji program Bečke kamerne simfonije

Gudački kvintet Bečka kamerna simfonija prirediće večeras koncert „Sa lijepog, plavog Dunava“ u Katedrali Svetog Tripuna od 21 u 30 časova, u okviru KotorArt Don Brankovih dana muzike.
KOTORART: Nesvakidašnji program Bečke kamerne simfonije
Portal AnalitikaIzvor

- Ovi vrhunski muzičari Beča, koji su počeli da sarađuju u godini Mocarta – 2006. kada su izveli njegovu „Čarobnu frulu“ u specijalnoj verziji za gudački kvintet i glumca, predstaviće se djelima savremenih austrijskih autora, to jest kompozicijama XX i XXI vijeka. Među njima je i, crnogorskoj javnosti poznata autorka, Johana Doderer, kao i Štefan Pelcl, Maksimilijan Krojc, Anton fon Vebern, te Ernst Kšenek – navodi se u najavi ovog događaja.

Ovaj kvartet izvodi repertoar širokog stilskog i žanrovskog dijapazona, uključujući djela savremenih autorа i djela zaboravljenih kompozitora. Pored klasičnog repertoara, simfonijskih djela prilagođenih za gudački kvintet, ansambl izvodi i muziku „između žanrova“, tzv. krosover muziku, u kojoj spajaju čist bečki klasični stil sa hip-hipom. Upravo su se time predstavili publici u bečkom Musikverein, na Umbria Music Festival, Alba Music Festival, Side Music Festival i Ankara Festval. Bečka kamerna simfonija je više puta bila na turneji u Južnoj Americi, a njeni naredni projekti na evropskoj turneji uključuju Betovenove i Hajdnove simfonije u aranžamanu za gudački kvintet.

Partner koncerta je Ambasada Austrije u Crnoj Gori.

Portal Analitika