EU web forum

EK začuđena: Kako to da pada izvoz iz Crne Gore?

Evropska komisija pokazala je interesovanje za pojavu pada izvoza iz Crne Gore. U tom kontekstu iskazali su interesovanje za uzrok te pojave, kao i da li na neki način Crna Gora stimuliše izvoz.
EK začuđena: Kako to da pada izvoz iz Crne Gore?
Portal AnalitikaIzvor

Prema najvježim podacima MONSTAT-a, pokrivenost uvoza izvozom iznosila je rekordno minimalnih 14,9 odsto i manja je u odnosu na pokrivenost u istom periodu prethodne godine, kada je bila 16,8 odsto. Ukupan izvoz, za prvih pola godine, je iznosio svega 145,8 miliona eura, što znači da na kraju godine neće preći iznos od 300 miliona eura.P rije deset godina, izvoz iz Crne Gore se kretao oko 450 miliona eura godišnje.

“Predstavnici Komisije su ukazali na pad izvoza iz Crne Gore u EU. U tom kontekstu iskazali su interesovanje za uzrok te pojave, kao i da li na neki način Crna Gora stimuliše izvoz. Iznijeli su podatak da je Crna Gora na prosječnom nivou zapadnog Balkana kad je u pitanju izvoz po prefrencijalnim uslovima, kao i da se najviše se izvozi povrće, a najmanje se koriste preferencijali za transport i opremu. Shodno navedenom, na neki način trebalo stimulisati kompanije da koriste ove povlastice i izvoze navedene proizvode u EU”,  navodi se u Izvještaju sa IX sastanka Pododbora za trgovinu, industriju, carine, poreze i saradnju sa drugim zemljama kandidatima.

U dijelu administrativnih kapaciteta za trgovinu EK je interesovalo da li je povećan broj zaposlenih u Direktoratu za multilateralnu i regionalnu trgovinsku saradnju i ekonomske odnose sa inostranstvom u Ministarstvu ekonomije (ME). Broj zaposlenih je istom nivou kao i prethodne godine, a EK je informisana da će se narednom periodu raditi na povećanju broja zaposlenih.

U strukturi  crnogorskog izvoza najviše su zastupljeni proizvodi svrstani po materijalu, u iznosu od 47,9 miliona, koju čine obojeni metali u iznosu od 34,5 miliona i gvožđe i čelik u iznosu 9,1 milion eura.

U strukturi uvoza najviše su zastupljene mašine i transportni uređaji u iznosu od 266,5 miliona eura, koju čine drumska vozila u iznosu od 65,2 miliona eura i električne mašine, aparati i uređaji u iznosu od 60,2 miliona eura.

P.Z.

 

Portal Analitika