Svijet

Orban: Svaki migrant je potencijalni rizik po bezbjednost

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je da njegova vlada svakog migranta smatra potencijalnom opasnošću po javnu bezbjednost i rizikom od terorizma.Nakon susreta sa austrijskim premijerom Kristijanom Kernom u Budimpešti, Orban je rekao da su za procjenu takvih rizika potrebni mjeseci, pa stoga Mađarska propušta samo onoliko osoba koliko može da provjeri, prenijela je mađarska državna agencija MTI.
Orban: Svaki migrant je potencijalni rizik po bezbjednost
Portal AnalitikaIzvor

On je ocijenio da su u posljednje vrijeme "teroristički napadi protiv hrišćanske Evrope dobili novi kvalitet".

Prema njegovim riječima, najbolji način odbrane mađarsko-austrijske granice bi bio kada bi dvije zemlje zajednički branile mađarsko-srpsku granicu.

Orban je dodao da je prvi korak u tom smjeru već načinjen time što Austrija šalje 20 ljudi na mađarsko-srpsku granicu i zamolio Austriju da razmotri mogućnost slanja mnogostruko više ljudi.

Na pitanje u vezi s njegovom nedavnom izjavom o podršci Donaldu Trampu na američkim predsjedničkim izborima, Orban je rekao da je "spoljna politika (američkih) demokrata loša za Evropu, a smrtonosna po Mađarsku".

"Nasuprot tome, migraciona i spoljna politika republikanaca i gospodina Trampa je dobra za Evropu, a Mađarskoj znači život", poručio je Viktor Orban, prenio je portal Vojvodina danas (www.vajma.info).

Dodao je da Mađarska neće da se miješa u američke predsjedničke izbore, jer je to isključivo stvar Amerikanaca, ali da je interes Mađarske da ne bude izvoza demokratije i migracije, pa otuda podrška Trampu.

Portal Analitika