Kultura

GRAD TEATAR: "Gogoland" u Starom gradu

Narodno pozorište iz Sombora gostovaće sjutra sa predstavom „Gogolend“, na sceni između crkava od 21 i 30 časova, u okviru dramskog programa XXX Grad teatra.
GRAD TEATAR: "Gogoland" u Starom gradu
Portal AnalitikaIzvor

Komad je po motivima književnog djela Janoša Hercoga režirao Andraš Urban, koji potpisuje i scenografiju predstave. Kostimografkinja je Marina Sremac, kompozitorka Irena Popović, dramaturškinja Kata Đarmati, a asistentkinja scenografkinje Katarina Nemet. U predstavi igraju: Biljana Keskenović, Branislav Jerković, Ivana V. Jovanović, Milica Janevski, Nenad Pećinar i Saša Torlaković, kao i muzičari Nemanja Bubalo i Lazar Lazarević.

- Predstava „Gogoland“ nastala je po motivima istoimenog romana somborskog književnika i akademika Janoša Hercega, iz 1992. godine. Gogoland je izmišljena zemlja u kojoj vlada „demokratska diktatura“ i u kojoj je licemerje podoban način razmišljanja, a samo najluđi opstaju. Glavni junaci u ovoj farsičnoj utopiji predstavljaju Gogoe, stanovnike Gogolanda, bezimene klovnove. U par navrata u predstavi dolazi do brisanja granica između izvođača i gledalaca i tada se - na forumu - samoironično i strasno razbuktava rasprava o potrebi Teatra. Postavljaju se pitanja: da li je pozorište „oblik utočišta, duhovne hrane, mesto prevazilaženja usamljenosti, prepoznavanja istine, snažne razmene energija ili je samo beskoristan luksuz?“ Glavni junaci glasno protestuju protiv društvenog statusa umjentika i umjetnosti uopšte; političkog obezvređivanja Teatra – navodi se u najavio ovog događaja.

K.J.

Foto: Milan Đurđević

Portal Analitika