Kultura

Kraljević izvodi Mocarta na zatvaranju 33. Dana muzike

Ovogodišnji 33. Dani muzike biće danas završeni koncertom koji će, kao i ranije, održati istaknuti crnogorski pijanista Boris Kraljević u Dvorani „Park“ od 21 i 30 časova.
Kraljević izvodi Mocarta na zatvaranju 33. Dana muzike
Portal AnalitikaIzvor

Veče će otvoriti kvartet „Ars Longa“ će interpretirati Hajdnov „Kvintni kvartet“ - Gudački kvartet u d-molu, op.76, br. 2. Kraljević će izvesti Mocartov Klavirski koncert br. 12 u A-duru, K. 414, u aranžmanu za klavir i gudački kvartet.

Orkestar „Ars Longa“, čine violinisti Nikola Pančić i Milica Kovačević, Alberto Kastiljo na violi i violončelista Filip Tomić.

Pijanista Boris Kraljević započeo je muzičko obrazovanje započeo u rodnom Herceg Novom u klasi Milene Lučić, usavršavanje nastavio u Sarajevu u klasi prof. Nede Stanković, a diplomske i postdiplomske studije pohađao na Državnom konzervatorijumu „Čajkovski“ u Moskvi, u klasi legendarnog pedagoga Lava Naumova. Dobitnik je više nagrada na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima i značajnih državnih priznanja. Nastupa na prestižnim koncertnim podijumima širom svijeta kao što su Rudolfinum u Pragu, Muzikferajn u Beču, Palata Ujedinjenih nacija u Ženevi, Konzervatorijum „Čajkovski“ u Moskvi, operskim kućama u Kairu i Ho Ši Minu, Centru umjetnosti i KUMHO dvorani u Seulu, Dvorani KIOI u Tokiju... Od 2006. godine živi i predaje u Singapuru, a u više zemalja Azije i Evrope redovno drži majstorske kurseve. Studenti prof. Borisa Kraljevića laureati su na državnim takmičenjima u Singapuru, Švajcarskoj, Tajlandu, Indoneziji, Vijetnamu, Indoneziji, Kuala Lumpuru, kao i značajnih pijanističkih konkursa u Evropi i SAD.

Nakon gostovanja u Herceg Novom, Boris Kraljević će održati koncerte i majstorske kurseve u Maleziji, Češkoj Republici, Vijetnamu, Tajlandu, Singapuru i Indoneziji.

Pokrovitelj 33. Međunarodnog festivala "Dani muzike" je Opšina Herceg Novi i Ministarstvo kulture Crne Gore, izvršni producent festivala Herceg Fest, a umjetnički direktor pijanista Boris Kraljević.

K.J.

Portal Analitika