Svijet

Turska zvanično zatražila izručenje Gulena od SAD

Premijer Turske Binali Jildirim izjavio je da je njegova država poslala Sjedinjenim Američkim Državama zvaničan zahtjev za izručenje vođe organizacije FETO/PDY Fetulaha Gulena, ali i da će zvaničnom Vašingtonu poslati i obimni dokazni materijal, javljaju agencije.
Turska zvanično zatražila izručenje Gulena od SAD
Portal AnalitikaIzvor

"Naš predsjednik i ja, kao premijer, pozvali smo SAD da nam izruče vođu terorista i poslali smo zvaničan zahtjev. Sad nam traže da pošaljemo dokaze. Zar je potreban vodič za selo koje već vidite? Međutim, mi ćemo im predočiti i više dokaza nego što traže", kazao je šef turske Vlade.

"S druge strane, želio bih upitati naše američke prijatelje - da li su oni tražili dokaze kad su tražili teroriste nakon 11. septembra 2001. godine i rušenja kula Blizankinja? Jeste li vi imali dokaze kada ste u Gvantanamu sakupljali teroriste? Vi, koji niste tražili dokaze za Bin Ladena, zašto sada istrajavate na dokazima za Gulena kada imate sve jasno pred sobom? Nemojte više štititi tog lopova, tog izdajnika i vođu terorista. Od toga ni vi nemate koristi.", istakao je Jildirim.

Jildirim je kazao da je neuspjeli pokušaj državnog udara bio najstravičniji takav čin koji se desio u Turskoj, jer su prvi put bombardovani parlament i narod.

Pozivi Zapada

Jildirim je dodao da je pokušaj puča 15. jula pokazao važnu činjenicu, da snaga tenkova ne može pobijediti snagu naroda.

Takođe je naveo da će se Turska tokom procesuiranja organizatora neuspjelog pokušaja vojnog udara pridržavati zakona i neće biti motivisana željom za osvetom.

Turske vlasti su do sada privele više od 7.500 ljudi za koje sumnja da su povezani s neuspjelim pokušajem državnog udara, javlja Reuters.

Zapadni lideri su apelovali na zvaničnu Ankaru da pokaže uzdržanost pri izvođenju pučista pred lice pravde.

 

Portal Analitika