Kultura

PURGATORIJE: Trio "Balkan" izvodi Pjacolu u Luštica Bay-u

„Veče Piazzole“ biće danas priređeno u Luštica Bay-u u Radovićima od 21 i 30 časova, u okviru programa 11. Festivala mediteranskog teatra – Purgatorije.
PURGATORIJE: Trio "Balkan" izvodi Pjacolu u Luštica Bay-u
Portal AnalitikaIzvor

Ovaj specifičan program izvodiće trio „Balkan“, koji čine pijanista Aleksej Molčanov, violinistkinja Nevila Klakor i Anda Buši na violi.

Pijanista Aleksej Molčanov rođen je 1961. godine u Novorosijsku. Srednju muzičku školu završio je u Kijevu, kao i državni Konzervatorijum i postdiplomske studije. U toku školovanja osvajao je nagrade kao pijanista, a već kao student započeo je aktivnu koncertnu djelatnost. Nastupao je kao solista i u brojnim kamernim sastavima u Ukrajini, Rusiji i Njemačkoj. Po završetku školovanja počeo je da se bavi i pedagogijom. Od 1995. godine živio je u Srbiji, gdje je nastavio umjetničke i pedagoške aktivnosti. U Crnu Goru je doselio 1999, a od maja naredne godine počeo da radi na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Profesionalni i umjetnički angažman uspješno nastavlja na svim značajnim scenama širom zemlje i kao vanredni je profesor korepeticije na Muzičkoj akademiji na Cetinju.

Nevila Klakor rođena je 1976. godine u Skadru, gdje je završila nižu i srednju muzičku školu. Studije na Muzičkoj akademiji na Cetinju pohađala je u klasama profesora Uroša Pešića i Irine Jašvili, a diplomirala je u klasi prof. Romana Simovića. U toku studije vodila je orkestar Akademije i nastupala u raznim kamernim ansamblima, a na takmičenjima osvajala prve nagrade. Dvije godine za redom bila je član Međunarodnog orkestra u Baru, kao predstavnica Albanije. Pet godina je sarađivala sa tadašnjim Simfonijskim orkestrom Radio televizije Crne Gore. Angažovana je u Muzičkoj školi u Tivtu kao nastavnik violine, a njeni učenici imaju zapažene rezultate na brojnim takmičenjima.

Violistkinja Anda Buši članica je kamernog ansambla „MNE Muse“ u Podgorici i „Prenke Jakova“ u Skadru. Magistrirala je kamernu muziku na Muzičkoj akademiji na Cetinju, u klasi prof. Mirana Begića i violu u klasi prof. Mihaila Bereznitskog. Usavršavala se na seminarima i majstorskim kursevima koje su vodili: Ivan Vukčević (Švajcarska), Herbert Kefer (Austrija), Petar Langarder (Austrija), Mihail Bereznitski (Rusija) i drugi. Njena izvođačka aktivnost vezana je za koncertne podijume Hrvatske, Bosne i Hecegovine, Srbije, Italije, Mađarske, Austrije i Albanije, a bila je angažovana u Crnogorskom simfonijskom orkestru. Od 2011. godine je nastavnik violine u Muzičkoj školi u Bijelom Polju, gdje je sa svojim učenicima postigla velike rezultate. Angažovana je kao saradnik na muzičkim akademijama na Cetinju i u Skadru.

Za zainteresovane je obezbijeđen prevoz iz Tivta, u 20 i 30 sati sa mjesta nekadašnje autobuske stanice.

K.J.

Portal Analitika