Svijet

"Avion Erdogana bio na nišanu pučista, zašto nisu pucali?"

Avion kojim se turski predsjednik Redžep Erdogan u noći pokušaja puča vraćao sa odmora, tokom leta bio je na meti pilota-pučista dva borbena aviona F-16.
"Avion Erdogana bio na nišanu pučista, zašto nisu pucali?"
Portal AnalitikaIzvor

Oni ipak nisu pucali i dopustili su Erdoganovom avionu da nastavi da leti ka Istanbulu.

Turski lider se vratio u Istanbul iz ljetovališta Marmaris, gdje je bio na odmoru, kad su u petak naveče pučisti pokušali da izvrše državni udar, blokirali most preko Bosfora, pokušali da zauzmu istanbulski aerodrom i poslali tenkove na parlament u Ankari, podsjeća Rojters. 

"Erdoganov avion je bio na nišanu najmanje dva lovca F-16 dok je letio ka Istanbulu. U pratnji aviona u kojem se nalazio Erdogan su takođe bila dva aviona F-16. Zašto pučisti nisu pucali je misterija", izjavio je bivši vojni oficir upoznat sa incidentom. 

Jedan viši turski zvaničnik potvrdio je za Rojters da su dva lovca, kojima su pilotirali pučisti, letjela u blizini Erdoganovog aviona, ali je on uspio bezbjedno da stigne do Istanbula. 

Erdogan je kasnije izjavio da su tokom pokušaja državnog udara pučisti pokušali da ga napadnu u Marmarisu i da su bombardovali mjesta na kojima je on bio nedugo nakon što ih je napustio. 

"On je izbjegao smrt za samo nekoliko minuta", rekao je drugi anonimni turski zvaničnik. 

Televizija CNN Turk je objavila da je oko 25 vojnika iz helikoptera pomoću užadi upalo u hotel u Marmaris i otvorilo vatru u pokušaju da zarobe Erdogana, nedugo nakon što je turski predsjednik napustio taj hotel. 

Zvaničnik je otkrio i da se premijer Turske Binali Jildirim našao na meti pučista u Istanbulu i da se jedva spasao.

Portal Analitika