Kultura

BARSKI LJETOPIS: "Fantastični univerzum Dada Đurića" na Topolici

Izložba „Fantastični univerzum Dada Đurića“ biće sjutra otvorena u Zavičajnom muzeju Bar, u Dvorcu kralja Nikole na Topolici, u 21 čas, ukviru programa Barskog ljetopisa.
BARSKI LJETOPIS: "Fantastični univerzum Dada Đurića" na Topolici
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi u najavi, postavkom će biti prezentovan dio likovnog stvaralaštva jednog od najistaknutijih predstavnika figurativnog slikarstva nadrealne konotacije, koji je svojim radom obilježio je XX vijek u savremenoj evropskoj likovnoj umjetnosti.

Crteži i grafike koji će biti predstavljeni na izložbi pripadaju legatu koji je princ Nikola Petrović poklonio Narodnom muzeju Crne Gore. Autori izložbe su istoričari umjetnosti - muzejski savjetnik i rukovodilac Muzeja u Baru Vladislav Kasalica i kustos Umjetničkog muzeja Crne Slobodan Vušurović.

Miodrag Dado Đurić rođen je 1933. godine na Cetinju. Završio je Umjetničku školu u Herceg Novom 1952, a četiri godine kasnije Akademiju likovnih umjetnosti Beogradu, u klasi prof. Marka Čelebonovića. Od tada je živio u Francuskoj. Osim crteža i uljanih slika, radio je grafike, keramiku, skulpture, scenografije, zidne slike, ilustracije bibliofilskih izdanja, kolaže, asamblaže, scenografije... Izlagao je samostalno na više od 50 izložbi. Predstavljao je Crnu Goru na Venecijanskom bijenalu 2009. godine. Učestvovao je na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i svijetu, a njegova djela nalaze se u poznatim svjetskim muzejima i galerijama. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Bio je član ULUCG-a od 1975. godine. Umro je u Eruvalu, u Francuskoj 2010. godine.

Izložbu organizuje Zavičajni muzej Bar u saradnji sa Narodnim muzejom Crne Gore.

K.J.

Portal Analitika