Svijet

ISIL preuzeo odgovornost za napad u Nici, pet osoba uhapšeno

Pet osoba je uhapšeno zbog sumnje da su povezane sa vozačem kamiona koji je ubio najmanje 84 osobe na promenadi u Nici, javlja BBC.
ISIL preuzeo odgovornost za napad u Nici, pet osoba uhapšeno
Portal AnalitikaIzvor

Drugih detalja o tome ko su uhapšeni za sada nema. Mediji javljaju da je jedna osoba uhapšena juče, a ostali jutros.

Džihadisti ISIL-a izdali su obavještenje u kojem su preuzeli odgovornost za napad u kojem su ubijene 84 osoba a više od 200 povrijeđeno.

Novinska agencija Amak, bliska Islamskoj državi,javila je da je napadač "vojnik" te organizacije. Citirajući "bezbjednosni izvor" Islamske države, Amak prenosi da je napadač "izveo operaciju odgovarajući na pozive da napadne građane koalicionih zemalja koje se bore protiv" te ekstremističke grupe.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev rekao je da je vozač kamiona koji je ubio 84 osobe na prometnom šetalištu u Nici "veoma brzo radikalizovan".

Bulel je rođen u Tunisu, gdje nije bio posljednjih nekoliko godina. Izvor iz službi bezbjednosti Tunisa rekao je za Rojters da Bulel nije bio poznat vlastima po radikalnim ili islamističkim pogledima.

Francuski premijer Manuel Vals ranije je izjavio da je napadač Muhamed Lauej Bulel po svemu sudeći, bio povezan sa radikalnim islamističkim krugovima. Vals je rekao da se najvjerovatnije radi o terorističkom napadu, kao i da će istraga utvrditi da li postoji veza između napadača i terorističkih organizacija.

Vozač kamiona u četvrtak uveče je usmrtio najmanje 84 osobe, uključujući i desetoro djece, na prometnom šetalištu u Nici, a potom je stradao u obračunu sa policijom.

Francuska vlada našla se na meti kritika da na proslavi Dana Bastilje u Nici nije bilo dovoljno obezbjeđenja. Ministar Kaznev je naveo da su i u ranijim događajima u Francuskoj kojima prisustvuju brojni ljudi, preduzete visoke bezbjednosne mjere, ističući i one na filmskom festivalu u Kanu i prethodno na Karnevalu u Nici.

Izvor: N1

Foto: Reuters/Eric Gaillard

Portal Analitika